Ny genteknologi kan revolusjonere kreftbehandlingen

06/12/2022 14:17

Emma Sletta

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Ny genteknologi kan være et stort skritt i riktig retning når det gjelder kreftbehandling.

Kreft er en forferdelig sykdom som dessverre koster mange liv hvert år. Heldigvis forskes det mye på dette området, noe som skal forbedre behandlingen og ikke minst det proaktive arbeidet med å oppdage kreft.

Brystkreft er en av de kreftformene som rammer flest nordmenn. Når leger finner en genetisk mutasjon hos en kvinne med brystkreft, vil de prøve å finne ut om mutasjonen forårsaker kreften.

Ofte finner legene mutasjonen i de såkalte BRCA-genene. En mutasjon i et BRCA-gen kan dramatisk øke risikoen for bryst- og eggstokkreft.

Imidlertid er det også flere typer mutasjoner i BRCA-genene alene, og det er langt fra alle mutasjonene som øker risikoen for kreft.

– Når du kommer inn med brystkreft som yngre kvinne, analyserer legene pasientens genom og ser om det er en mutasjon. Men faktisk vet vi i mer enn halvparten av tilfellene ikke om mutasjonen du finner har noe med sykdom å gjøre, forklarer Morten Frödin, førsteamanuensis ved Biotech Research & Innovation Centre og en av forskerne bak den nye genteknologien CRISPR-Select, som de nettopp har publisert i Nature Genetics.

Med teknologien har forskere fra Københavns Universitet nå knekt koden om betydningen av mutasjoner. De kan undersøke om en bestemt mutasjon har vært det som førte til at kreften utviklet seg i kroppen eller ikke.

Samtidig kan de finne ut om sykdommen kan slås ned av en spesielt effektiv form for kreftbehandling. Dette kan være revolusjonerende nyheter i forhold til behandling av brystkreft.

– Genteknologi er viktig fordi det veldig fort kan si om mutasjonen i kreftsvulsten er følsom for presisjonsmedisin. Vi har vært litt forsiktige med å bruke det, fordi det er kostbart, og vi vet ikke om det vil ha effekt på akkurat den kreftsvulsten vi har å gjøre med, forklarer førsteamanuensis Claus Storgaard Sørensen ved Biotech Research & Innovation Centre, som også står bak den nye teknologien.

Den nye teknologien løser et langvarig problem i kreftbehandling, da det tidligere ikke har vært en teknologi som gjorde det mulig å se om den personlige medisinen ville fungere eller ikke.

"I omtrent 15% av tilfellene kan det sies at BRCA-mutasjonen som finnes hos en brystkreftpasient er patogen. For ca 15% kan det sies at det ikke var årsaken til sykdommen. I den store gjenværende gruppen kan en mutasjon bli funnet, men legen vet ikke hva det betyr. Med andre ord om det er ufarlig eller skadelig og årsaken til kreften," sier Morten Frödin.