Ny kreftbehandling hylles: Har kurert 13 år gammel jente

12/12/2022 13:19

Emma Sletta

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En ny behandling har blitt brukt til å kurere en 13 år gammel jente som ble diagnostisert med uhelbredelig kreft.

Et nytt stoff, som kan vise seg å være banebrytende, har blitt brukt til å kurere en 13 år gammel jente som hadde blitt diagnostisert med uhelbredelig kreft.

Britiske leger har rost den nye behandlingen for en aggressiv form for leukemi, da det har vist seg å ha vært i stand til å kurere den unge jenta, som ellers hadde blitt diagnostisert med en tilsynelatende uhelbredelig form for kreft.

Spesielt er dette en jente som heter Alyssa, som i 2021 ble diagnostisert med akutt T-celle lymfoblastisk leukemi (ALL).

Hun ble forsøkt behandlet med flere former for behandling for leukemi, men det hele mislyktes. Det var imidlertid først før hun fikk en ny type medisiner som har vist seg å virke. Det skriver Ritzau.

Legene ved Great Ormond Street Hospital brukte baseredigering for å utvikle medisinen. Dette betyr at et enzym endrer DNA.

I denne forbindelse har hvite blodlegemer (immunceller) blitt brukt i utviklingen av medisinen, som stammer fra en sunn donor.

Ritzau skriver at etter 28 dager med bruk av medisinen, oppstod tegn på forbedring. Seks måneder etter at behandlingen ble startet, er kreften ikke lenger synlig. Det skal imidlertid nevnes at den 13 år gamle jenta fortsatt er under overvåkning.

– Hun har det bra i sitt hjem i Leicester, Midt-England, hvor hun blir behandlet, heter det i en uttalelse fra Great Ormond Street Hospital.

"Uten eksperimentell behandling var det eneste alternativet å lindre Alyssas symptomer uten behandling av sykdommen."

Robert Chiesa, talsmann for Great Ormond Street Hospital, sa at dette var en "ganske bemerkelsesverdig utvikling". Samtidig understrekes det at resultatene av behandlingen vil bli nøye overvåket og bekreftet i de kommende månedene.

I tillegg opplyser det medisinske personalet bak behandlingen av den 13 år gamle jenta at hun er den første pasienten som noensinne har fått celler fra «base endringer».