Ny studie: Sukkerfri brus øker risikoen for hjertestans og hjerneblødning

09/09/2022 13:20

Emma

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En ny og stor studie kommer med en nedslående konklusjon om virkningen av sukkerfri brus på helsen.

Sukkerfrie brus har fått mye trekkraft blant forbrukerne de siste årene. Det er en smart måte å fortsatt få noe søtt, men uten å få alle kaloriene fra sukker av.

Men hvis du er en av de menneskene som elsker en Pepsi Max eller Coca-Cola Zero, kan det være lurt å holde litt tilbake.

En ny stor studie av 100.000 mennesker publisert i British Medical Journal viser at risikoen for hjertestans øker hvis du drikker sukkerfrie brus eller spiser andre matvarer med kunstige søtningsmidler.

Forskerne bak studien sier til og med at produkter med kunstige søtningsmidler ikke kan betraktes som et trygt alternativ til vanlig sukker.

"Resultatene tyder på at disse tilsetningsstoffene, konsumert daglig av millioner av mennesker og funnet i tusenvis av matvarer og drikkevarer, ikke bør betraktes som et sunt og trygt alternativ til sukker," skriver forskerne i rapporten.

Personer som bruker 78 milligram søtningsmidler om dagen – tilsvarende en halv boks sukkerfri brus – bør være ti prosent mer sannsynlig å få hjertestans, ifølge den franske studien.

Risikoen for hjerneblødning bør være så mye som 20 prosent større.

I mer enn et tiår hadde forskerne mer enn 100.000 registrert hvert halvår alt de spiste og drakk ned over tre ikke-påfølgende dager spredt over to uker.

Det er ved å sammenligne disse dataene med informasjon om fagenes generelle helsestatus at forskerne har kommet til den oppsiktsvekkende konklusjonen om søtningsmiddelets innvirkning på hjertestans og hjerneblødning.

Ifølge Daily Mail blir imidlertid de franske forskerne kritisert for å overdrive viktigheten av søtningsmidler i risikoen for hjerteinfarkt – og for å undervurdere betydningen av fagenes andre dietter sammen med de sukkerfrie produktene.

Studien viste også at forsøkspersonene som konsumerte flere søtningsmidler enn gjennomsnittet, både var mer overvektige, mindre aktive fysisk og generelt lever mer usunt.