Nye tall: Så mange går på jobb selv om de er syke

05/12/2022 07:43

Emma Sletta

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
De fleste nordmenn går på jobb, selv om de egentlig burde holdt seg hjemme på grunn av sykdom.

Det er for tiden sesong for sykdom blant nordmenn. Det er typisk ting som influensa og lignende som råder rundt om i landet på denne tiden av året. Dette er imidlertid ikke nødvendigvis noe som hindrer nordmenn i å være hjemme fra jobb.

En ny undersøkelse utført av HK blant medlemmene svarer 61% av de spurte at de har møtt opp på jobb til tross for symptomer på sykdom.

Sammenlignet med tall fra Sundheds- og Legemiddelverket tegner dette et bilde av altfor mange som kommer på jobb til tross for sykdom. Dette bør få arbeidsgivere til å tenke, sier hk-visepresident Mads Samsing.

"Når du er syk, er du syk. Da har du rett til ikke å måtte jobbe og i stedet gi kroppen fred til å komme seg. Det bør få alarmklokkene til å ringe at så mange av oss går på jobb syke – og tenke på mat til stemmene blant arbeidsgivere som anklager ansatte for skulking", sier han.

Spør du hvorfor ansatte kommer inn til tross for symptomer, svarer 24 prosent av undersøkelsene til hk at de er redde for å havne langt etter i arbeidsoppgavene sine.

23 prosent peker på bekymringen for å gi kolleger ekstra oppgaver som hovedårsaken til at de møter opp på jobb, selv om helsen ikke er på topp.

Ønsket om ikke å belaste kolleger er også en årsak som spiller en stor rolle i undersøkelsen. En annen grunn er at ifølge undersøkelsen tror nesten halvparten av dem at de kan gå på jobb uten å smitte andre.

4 av 10 sier at symptomene deres ikke er dårlige nok til at de kan holde seg borte. Helse- og legemiddelverkets funn tyder også på bekymring for hvordan kolleger eller ledere vil oppleve deg hvis du blir sykmeldt.

Tallene viser også at bare halvparten er kjent med gjeldende retningslinjer for sykdom på arbeidsplassen. Dette er ikke noe som gleder Mads Samsing.

- Ingen skal være i tvil, så klare retningslinjer på arbeidsplassen er en god idé. Som leder bør du også spørre deg selv hvilken kultur du har på arbeidsplassen hvis ansatte føler seg presset til å møte opp. Du er mer utsatt for sykdom hvis systemet sliter med stress. Og det kan være et varselsignal om for stort arbeidspress når ansatte ikke tør å holde seg unna i frykt for å svikte kolleger.