Omfattende studie avslører: Så mange skritt må du gå om dagen for å redusere risikoen for tidlig død

25/08/2023 22:30

Emma Sletta

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Bare 4000 skritt om dagen kan være nok til å redusere risikoen for tidlig død. Det er konklusjonen i en ny studie.

Det har lenge vært et kjent faktum at turer er gunstige for helsen. Det er mange helsemessige fordeler forbundet med hvert ekstra skritt du tar i løpet av dagen.

Med treningssporere og smarttelefoner er folk nå mer forpliktet enn noensinne til å nå de berømte 10.000 trinnene om dagen som har vært et kjent mål i årevis. En ny studie publisert i European Journal of Preventive Cardiology viser imidlertid at langt færre skritt om dagen kan være nødvendig for å forbedre helsen enn tidligere antatt.

Studien konkluderte med at bare 3.967 skritt om dagen kan starte en reduksjon i risikoen for død av en hvilken som helst årsak.

Selv så få som 2,337 trinn daglig kan redusere risikoen for hjertesykdom. Denne omfattende studien, den største av sitt slag så langt, viste en klar sammenheng: jo mer en person går, jo mindre sannsynlig er det å ha en tidlig død.

Interessant nok viser resultatene at selv om man går opp til 20 000 skritt om dagen, fortsetter helsemessige fordeler å øke.

Studien viser at risikoen for død av en hvilken som helst årsak eller kardiovaskulær sykdom reduseres betydelig med ytterligere 500 til 1000 skritt per dag.

For eksempel var tillegg av 1000 daglige skritt forbundet med en 15% reduksjon i risikoen for død av en hvilken som helst årsak. En økning på 500 skritt per dag var knyttet til en 7% lavere risiko for død av kardiovaskulær sykdom.

Forskningsgruppen, ledet av Maciej Banach, en kardiologiprofessor ved Medical University of Lodz i Polen og adjungerende professor ved Ciccarone senter for forebygging av kardiovaskulær sykdom, Johns Hopkins University School of Medicine i USA, gjennomgikk 17 forskjellige studier med data fra nesten 227 000 personer. Disse deltakerne ble fulgt over en gjennomsnittlig periode på syv år.

"Vår studie bekrefter at jo mer du går, jo bedre," sa professor Banach. "Våre resultater indikerer at så få som 4000 daglige skritt reduserer risikoen for død av en hvilken som helst årsak, og færre trinn reduserer dødsfall fra kardiovaskulær sykdom."

Dr Ibadete Bytyci fra University Clinical Center of Kosovo, medforfatter av studien, la til:

"Hittil har det vært uklart hvilket antall trinn som er optimalt, både når det gjelder det punktet hvor helsemessige fordeler begynner å manifestere og det øvre taket, hvis det er en i det hele tatt, samt hvilken rolle dette spiller i folks generelle helse. Det er imidlertid viktig å merke seg at det bare var begrensede data tilgjengelig med trinntellinger opp til 20 000 per dag, noe som gjør det nødvendig å bekrefte disse resultatene med en større utvalgsgruppe mennesker."

Hvor mange skritt går du vanligvis per dag?

Læs også:

Kjent TV-kokk har gått bort: Han ble 57 år gammel Den populære TV-kokken ble bare 57 år gammel.
Politiet advarer mot iPhone Politiet har utstedt en presserende advarsel om en ny funksjon i den siste iterasjonen av iOS.