Potensiell "game changer": Blodprøver finner kreft i tidlige stadier

14/09/2022 08:23

Emma Sletta

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Et potensielt gjennombrudd i kreftscreening kan være på vei. En ny måte av å undersøke blodprøver på, oppdager kreft i tidlige stadier.

En rekke leger som har deltatt i en større studie, mener at en helt ny epoke innen kreftscreening kan komme.

Den nye studien har vist at en enkel blodprøve kan brukes til å oppdage flere forskjellige typer kreft hos pasienter. Det var til og med mulig å oppdage denne typen kreft før pasientene utviklet åpenbare symptomer.

Det skriver The Guardian.

Mer enn 6600 voksne over 50 år ble tilbudt blodprøven. Blant de flere tusen voksne ble dusinvis av nye tilfeller av sykdommen oppdaget.

Blant disse tilfellene ble det funnet flere kreftformer som var på et tidlig stadium. Opptil 75 prosent av disse var skjemaer som ikke rutinemessig screenes for.

Flere av disse studiene er utført, men dette er første gang resultatene av en studie på jakt etter kreft-DNA i blodet er returnert til pasienter og leger.

Dette betyr at resultatene av denne studien har vært nyttige for pasienter og deres leger, da de kan brukes til å veilede kreftundersøkelser og mulig behandling.

Studien har fått navnet 'Gallery Test', har blitt mye rost og har blitt beskrevet av uk Health Service som en potensiell 'game changer'.

Flere leger har uttrykt sitt håp om at bruken av denne testen vil redde liv i fremtiden. Det vil være mulig hvis det er mulig å oppdage kreft tidlig nok til at kirurgi og behandling blir mer effektiv.

"Jeg tror det spennende med dette nye paradigmet og konseptet er at mange av disse var kreftformer som vi ikke har en standard screening for," sa Deb Schrag, seniorstudieforsker ved Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York.

Nærmere bestemt ble 6621 voksne over 50 år tilbudt den nye blodprøven. For 6529 av dem var testen negativ, men for 92 av dem viste testen en potensiell kreft.

Deretter ble det utført ytterligere tester som bekreftet at hos 35 personer var det solide svulster eller blodkreft, noe som tilsvarer 1,4% av de testede menneskene. Testen oppdaget blant annet to kreftformer hos en kvinne som er rammet av bryst- og endometriekreft.