Skal du tine mat til middag bør du lese dette

30/03/2024 10:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Ikke bare er det en bedre måte å tine mat på - men den tradisjonelle måten kommer med risiko.

Å ta middagen ut av fryseren er et velkjent ritual i mange hjem. Men dette trinnet i matlagingen krever en tenkepause.

Hvor trygt er det egentlig å la den frosne biff eller grønnsaker tine på kjøkkenbenken? Ny innsikt fra det franske livsstilsnettstedet Positivr.fr indikerer at det er på høy tid å revidere denne vanlige praksisen til fordel for sikrere metoder.

Den klassiske metoden for å tine mat i romtemperatur kan være praktisk, men det viser seg å være et innbydende stadium for bakterievekst.

Kulden i fryseren stopper bare bakterienes aktivitet og eliminerer dem ikke. Når maten tiner og temperaturen stiger, våkner disse bakteriene til døden og formerer seg i en alarmerende hastighet. Dette kan føre til økt risiko for matforgiftning – noe ingen vil invitere til middagsbordet.

De beste metodene

For helsebevisste og tidspressede tilbyr kjøleskapet og mikrobølgeovnen sikrere alternativer til tiningen.

Plassering av mat i kjøleskapet for å tine over tid sikrer at temperaturen forblir lav nok til å holde bakterieveksten i sjakk mens maten sakte når den ideelle tilberedningstemperaturen.

For de som er i klem, kan mikrobølgeovnens avrimingsfunksjon være en livredder. Det raske alternativet minimerer risikoen for bakterievekst ved å forkorte tiden maten tilbringer i «faresonen» av temperaturer der bakterier trives.

Det er imidlertid viktig at maten tilberedes umiddelbart etter tining i mikrobølgeovnen for å sikre maksimal sikkerhet.

Med denne innsikten er det klart at en liten endring i daglige kjøkkenrutiner ikke bare kan forbedre sikkerheten til måltidene våre, men også støtte en sunnere livsstil. Ved å velge de sikreste tinemetodene sikrer vi at måltidene våre forblir både næringsrike og fri for uønskede mikroorganismer.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.