Spise smør daglig: Hvor mye er egentlig sunt?

05/07/2024 10:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Skader det helsen din å spise smør hver dag? Finn ut hva smør er laget av og hva det gjør med kolesterolet i kroppen her.

Hvor sunt er det å spise smør hver dag? Påvirker det kolesterol negativt? Her er det du trenger å vite om smør.

Smør består av fløte, derfor er det fett fra kumelk. Det må brukes cirka 20-25 liter melk for å produsere ett kilo smør. I butikkene kan du finne ulike typer smør, som inkluderer alt fra rent smør til ulike blandingsprodukter.

Det er verdt å velge økologisk smør, da kyrne får grøntfôr, som gjør smøret mer næringsrikt. Det er dyrere, men pengene er godt brukt på dette, skriver InFranken.

Hvis du er laktoseintolerant eller sensitiv for melkeprotein, kan du normalt tåle smør da det inneholder minimalt med laktose og melkeprotein. Imidlertid har smør et høyt kolesterolinnhold, som utgjør ca. 220 mg kolesterol pr. 100 g.

Det fører imidlertid ikke nødvendigvis til et høyere kolesterolnivå. Dette avhenger av ditt generelle kosthold og livsstil. En studie fra 2009 av forsker Eva Warensjö viste at et høyere kolesterolnivå ikke nødvendigvis øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Selv om smør øker kolesterolet litt, må andre risikofaktorer som høye triglyserider, høyt blodtrykk eller fedme være tilstede. De mettede fettsyrene i smør regnes også som en risikofaktor for hjertesykdom, da de kan øke kolesterol- og triglyseridnivået i blodet.

Dette er bare tilfelle hvis du spiser store mengder smør daglig. Holder du deg til en normal mengde på ca 15-30 gram per dag, er ikke de mettede fettsyrene noe problem. Tvert imot er mettede fettsyrer i små mengder sunt. Det er bare i store mengder din påvirker kolesterolnivået ditt.

Smør inneholder smørsyre, som har anti-inflammatoriske egenskaper. Tarmfloraen din produserer selv smørsyre når du bryter ned fiber, og ved å spise smør får du det direkte inn i kroppen.

Smørsyren kan bidra til å regenerere tarmslimhinnen, noe som er nyttig for personer med en kronisk inflammatorisk tarmsykdom som Crohns sykdom. Det skriver Senest.

Smør bidrar ikke nevneverdig til ditt daglige behov for mineraler. 20 gram smør inneholder kun ca. 2,5 mg kalsium, 0,6 mg magnesium og 0,05 mg sink. Men smør inneholder ca 130 μg vitamin A pr 20 gram, som kan bidra til ditt daglige behov, som er ca. 900 μg.

Likevel kan du enkelt dekke vitamin A-behovet ditt ved å spise 100 gram kokte gulrøtter, som inneholder 1340 μg vitamin A. Smør inneholder kun små mengder andre vitaminer.

Smør består av fett fra kumelk og inneholder minimale mengder næringsstoffer. Kolesterol og mettede fettsyrer i smør påvirker vanligvis ikke helsen din negativt så lenge du spiser smør med måte.

Smørsyre kan til og med ha positive effekter på kronisk betennelse og tarmen din. Det er greit å spise 15-30 gram smør daglig som en del av et variert kosthold.

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.