Stopp deg selv: Derfor kan det være livsfarlig å pille seg i nesa

19/08/2016 14:45

Anniken Hauge

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er ikke bare ekkelt, men også farlig, advarer en øre-nese-hals-lege.

Det er ikke bare en ekkel hobby, men også faktisk farlig å pille nese. Slik lyder advarselen fra dr. Erich Voigt, som er spesialist i øre-nese-hals-regionen, i følge Business Insider

Når du stikker fingeren opp i tuten risikerer du nemlig at det brister små kar i nesen, så den blir enda mer sårbar enn de eksisterende slimhinnene allerede inviterer til å være i regionen. 

Man ser ofte konsekvensene av dette hos barn som er notoriske nesepillere; de blør ofte neseblod. 

Blod og sårskorper er dog ikke det verste, men derimot risikoen for betennelser eller smitte med multiresistente stafylokokker, hvis hendene og neglene dine ikke er helt rene. Og la oss nå være ærlige: de færreste som piller seg i nesa, vasker hendene før de sniker pekefingeren opp i neseboret. Sjansen for at hånden har vært borti et skittent bussete eller et bakteriebefengt dørhåndtak, er derimot større.

Stafylokokker er spesielt farlige i denne sammenhengen, advarer legen. De sees ofte som årsaken til betennelse i operasjonssår, men kan i ytterste konsekvens også føre til byller, betennelse i knoklene eller livstruende infeksjoner som blodforgiftning, betennelse i hjertet eller i hjernehinnene (meningitis), i følge Netdoktor.dk. Det er med andre ord disse type bakterier du risikerer å stappe oppi nesa hvis du piller. 

I Danmark er det de seneste årene skjedd en økt forekomst av gule stafylokokker, dvs. av den art bakterier (MSRA) som er motstandsdyktige overfor mange typer antibiotika, og det har spesielt vært et problem på flere institusjoner og på sykehus.

Ved å pille seg i nesa øker man risikoen for å bli angrepet, da man så og si gnir bakterier rett inn i slimhinnene og videre de små sårene som kan komme i nesen av den ikke så flatterende vanen, i følge Erich Voigt.