Veterinær slår alarm: Populært nikotinprodukt kan forgifte hunden din

08/07/2022 13:35

Emma Sletta

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis du er i tvil om hunden din har konsumert produktet, anbefales det at du kontakter veterinæren din.

Det kan ikke ha passert noens nese at de små, hvite snusposene ofte flyter på landets fortau og gater.

Bruken av røykfrie nikotinprodukter har økt betydelig de siste årene, og dette har nå ført til at flere veterinærer har slått alarm hvis du vil ta vare på mannens beste venn.

Det sier Vibeke Freiberg, som er veterinær ved Agria Dyreforsikring, og som har registrert en dobling i antall nikotinforgiftninger de siste tre årene, i en pressemelding.

– For fire-fem år siden hadde vi nesten ingen av disse sakene. Men i dag er det ikke uvanlig at hunder som har spist en nikotinpose kommer til veterinæren. Og min erfaring er at det er et økende problem med hunder og nikotinforgiftning, sier hun.

Hvis en hund er nikotinforgiftet, kan nervesystemet bli påvirket i en slik grad at det kan ha problemer med både syn og hørsel. I tillegg kan lammelse oppstå, noe som fører til at hunden ikke kan puste.

En gruppe rammes hardere enn andre

Vibeke Freiberg oppfordrer derfor hundeeiere til å være spesielt oppmerksomme på hva deres firbente venner spiser og snuser. Det er imidlertid spesielt eiere av valper som trenger å være årvåken.

Nikotinforgiftning rammer valper hardere enn fullvoksne hunder, står det.

"Valper spiser det meste av det de kan finne og er vanligvis mer nysgjerrige og tåpelige enn voksne hunder. Samtidig er de mindre i størrelse og får derfor relativt mer nikotin i kroppen hvis de spiser en nikotinpose,» sier veterinæren.

Nikotin er imidlertid ikke det eneste farlige stoffet som kan ende opp i hundens mage etter en lang tur. For hvis du er ute på tur i parken, kan du også risikere å støte på rester av narkotika, og det er minst like farlig, høres det ut.

– Det er veldig alvorlig om hunden tar stoff. Spesielt når det gjelder harde stoffer, hvor selv en veldig liten dose setter hunden i fare for livet, sier Vibeke Freiburg.

Hvis du mistenker at hunden din har spist noe den ikke tåler, bør du alltid kontakte veterinæren din.