Slik forhindrer du at vaskemaskinen din lukter

11/05/2024 11:00

Emma

Hjem
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Når du åpner døren, møter en merkelig lukt deg.

Når du åpner døren, møter en merkelig lukt deg. Du møter den samme lukten i mildere grad i klærne dine.

Årsaken er en sur vaskemaskin.

Husmoreksperten Ann-Alicia Thunbo Ilskov forteller nå om, hvordan du holder vaskemaskinen ren.

Det skriver Samvirke.

Den enkle måten å unngå lukt på

Ifølge Ann-Alicia Thunbo Ilskov er det flere ting som skal til hvis du vil ha et sunt miljø i vaskemaskinen. Det er ganske greit hvis du har det i bakhodet når du vasker. En generell regel er å variere vaskene slik at de vaskes på både høye og lave temperaturer etter skiftning. Men det er flere ting du kan gjøre for å holde vaskemaskinen frisk og luktfri.

Doser vaskemidlet korrekt

– Overdose dukker som regel opp som hvite streker på klærne, så det er ganske plettfritt. Underdosering er derimot vanskeligere å oppdage, men det er ofte det som fører til en sur maskin, da smuss fra klærne ikke skylles ut av verken klærne eller maskinen på riktig måte, sier Ann-Alicia Thunbo Ilskov.

Du kan se på pakken med vaskepulver hvor mye du trenger. Det svinger med vannets hardhet, altså hvor høyt kalsiuminnholdet er der du bor. Du kan se en oversikt over drikkevannets hardhet i ditt område her.

Vask med høy temperatur

– I dag vasker vi vanligvis på lave temperaturer, og det gir bakteriene gode levekår. Derfor er det lurt å vaske på 90 grader minst et par ganger i måneden slik at bakteriene blir drept, sier Ann-Alicia Thunbo Ilskov.

Hvis vaskemaskinen din har et spesielt hygieneprogram på 60 grader, bør dette programmet også være nok til å få bakterier ut av både klær og vaskemaskin.

Hvis maskinen fortsatt har dårlig lukt, kan det være lurt å starte et vaskeprogram uten klær i trommelen - og deretter bruke klor eller brun såpe i stedet for vaskemiddel. Bruk av klor bør imidlertid ikke gjøres ofte, da det ikke er veldig bra for vannmiljøet.

Når maskinen desinfiseres med klor, må et 40-graders program velges for å ta effekten av klor.

Hold maskinen ren

"Vask regelmessig doseringsskuffen ren for tørket og akkumulert såpe. På mange maskiner kan du ta ut skuffen og sette den i oppvaskmaskinen. Tørk også gummilisten rundt døren, da vann og dermed bakterier kan samle seg. Og så er det lurt å la doseringsskuffen og døren til trommelen stå åpen etter bruk, slik at maskinen kan ventileres skikkelig, sier Ann-Alicia Thunbo Ilskov.

Forhindre at maskinen skalerer

Som med kaffemaskiner, kan vaskemaskiner også hvitvaske etter en tid. Og akkurat som med kaffemaskinen din, kan du også avkalke vaskemaskinen. Her er Ann-Alicia Thunbo Ilskovs råd om hvordan du gjør det:

  1. Vask maskinen gjennom med sitronsyre et par ganger ved høy temperatur (60-90 grader).

  2. Vask deretter maskinen gjennom med brun såpe.

  3. Vask maskinen gjennom uten noe for å fjerne rester av kalk og såpe.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.