Ekspert: Sånn sjekker du om hunden din har kreft

13/09/2022 10:08

Emma Sletta

Innland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Vi er alle klar over at kvinner kan få brystkreft. Men risikoen for at våre kvinnelige hunder kan bli syke av svulster i brystkjertlene er enda høyere.

Hvert år blir mer enn 1000 tisper forsikrede i Agria Animal Insurance ramt av kreft i jurene.

Under den årlige helsekontrollen blir veterinæren kjent med hundens jur, men det kan også være lurt å selv holde øye med det.

– Akkurat som hos mennesker er tid avgjørende for hundens prognoser og fremtidig helse. Du burde føle på jurene minst en gang i måneden. Da kan du oppdage kulene på et tidlig stadium, noe som er avgjørende for prognosen hvis det er en ondartet svulst, sier veterinær Sara Solheim i Agria.

Jurene sitter på undersiden av magen og brystet på en hund, og klumpene vises oftest i bakvingene, men alle deler av jurene kan påvirkes. I de tidlige stadiene føles klumpene som små korn av ris, et stort sandkorn eller en liten ert under huden.

Det skriver Sosialnytt.

En klump eller en ujevnhet i juret er ikke alltid kreft. Hvis du oppdager en klump, bør den kontrolleres av en veterinær.

På klinikken undersøkes hunden. For å si noe mer om hva slags celler ballen består av, må veterinæren ta prøver av ballen. Veterinæren kan deretter stikke ballen og suge ut celler eller fjerne hele ballen og sende den til analyse. Du vil da kunne si om svulsten er av godartet eller ondartet natur.

Hvis hunden har flere svulster, kan det anbefales å også fjerne de jurene som ikke har en svulst i seg. Hvis en ondartet svulst oppdages, vil veterinæren ofte ta en røntgen- eller CT-skanning av lungene for å sjekke mulig spredning før han vurderer større kirurgi.

Omtrent halvparten av sakene er godartede og har god prognose.

De ondartede svulstene kan spre seg, inkludert til lungene. Hvis dette har skjedd, er prognosen betydelig verre.