Fire russere pågrepet for ulovlig fotografering

18/10/2022 11:01

Emma Sletta

Innland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Norsk politi har funnet bilder av gjenstander som det er foto forbudt på hos fire russere.

Tre russiske menn og en russisk kvinne er varetektsfengslet i en uke. De er arrestert og siktet for å ha tatt opp video eller bilder av gjenstander som er gjenstander som er underlagt foto forbud.

Det er ifølge en rekke norske medier, deriblant NTB og  NRK.

Ifølge NRK ble de fire personene stoppet i en bil i Mosjøen tirsdag i forrige uke etter melding fra publikum.

Motivet for bildene er ukjent

– Etter pågripelsen ble det besluttet å ransake bilen. Det ble funnet mye fotoutstyr og relativt omfattende bilder, sier Gaute Rydmark ved norsk påtalemyndighet.

"Det er ikke kjent hvilket objekt som ble fotografert. Men rundt 30 kilometer nord for Mosjøen ligger Drevjamoen-leiren, som tilhører det norske forsvaret og blant annet huser forsvarets logistikkorganisasjon," skriver NRK.

Ifølge Rydmark fikk politiet et tips om bilen. Etterforskningen har vist at de fire personene kjørte fra Finland til Norge.

Saken etterforskes av lokalt politi, men det er tilkalt støtte fra Bodø og Oslo, opplyser han.

Justisministeren: Vær oppmerksomen

Den norske sikkerhetstjenesten PST bekrefter overfor NRK at de er kjent med saken. I utgangspunktet ble de fire personene varetektsfengslet i en uke fredag.

Dette kommer kort tid etter at norsk politi også pågrep to russere for å ha fløyet droner på flyplasser i Troms og Finnmark.

Ifølge NTB er det ingenting som avslører en sammenheng mellom de to sakene.

Norges justisminister, Emilie Enger Mehl, sa på en pressekonferanse mandag at hun oppfordret folk til å være årvåkne og melde seg for lokalt politi dersom de så mistenkelig aktivitet.

– Det er viktig for meg og regjeringen å si at det er mange som jobber i Norge for å skape trygghet. Selv om det er mange hendelser, har vi god oversikt, sier Mehl.