Pass på: Nå rammes kjæledyr av denne plagen

07/11/2016 11:00

Kirstine Petersen

Innland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange er ikke klar over at de skal holde et ekstra godt øye med kjæledyrene i vinterhalvåret, men plagen kan gi dyret ditt alvorlig blodmangel, allergi og bendelorm.

En ny skandinavisk undersøkelse utført av YouGov, viser at mange bekymringer seg like mye for hundens helse som for barnas.

Hunden er jo som kjent menneskets beste venn, og til stor glede for mange.

I undersøkelsen kommer det dog også frem at mange overser en bekymring relatert til hundens helse, nemlig lopper. Loppen er den hyppigste parasitten på hunder og katter, og det er derfor god grunn til å være oppmerksom på den, forteller loppeekspert og biolog Kim Søholt Larsen. Han vurderer at vi etter en periode med stillstand nå ser flere tilfeller av alvorlig loppeangrep:

- Loppene er på vei tilbake som problem, fordi folk ikke behandler forebyggende hele året rundt. Mange tror feilaktig at det ikke er nødvendig å behandle mot loppeangrep i vinterhalvåret, men lopper er også aktive om vinteren i Norge og hvis folk ikke er oppmerksomme på det, får vi flere og flere lopper, vurderer han.

Og det kan få store konsekvenser for husdyrene, da loppene er vanskelige å bli kvitt når de først har kommet inn i huset. Lopper kan føre til voldsom kløe, loppeallergi og bendelorm. Hos kattunger og hundevalper ses det dessuten alvorlig blodmangel etter kraftige loppeangrep.

Heldigvis finnes det gode råd for å behandle både hund og katt, om man skulle være så uheldig at loppene har sugd seg fast. Dog er det viktig å være oppmerksom på at hunder og katter har forskjellig biologi, og må derfor behandles med forskjellige preparater. Dyrleger, dyrebutikker og apotek tilbyr forskjellige typer loppebehandling til hund og til katt.