Hotell evakuert i norsk by: Truet av flom

11/08/2023 12:30

Emma

Innland
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Byen Fagernes er hardt rammet av uværet i Norge, hvor det er flytende campingvogner og evakueringer.

I den norske byen Fagernes, som ligger sør i Valdres, har stormen «Hans» fått store konsekvenser.

Massive oversvømmelser, stengte veier og evakueringer til det lokale hotellet har blitt en realitet den siste uken.

Det sier Erik Holtemann Jacobsen (49), som har bodd i Norge siden 2012.

Området ligger ved Strondafjorden, der vannstanden fredag er rundt 2,5 meter over normalen, opplyser dansken.

Hans egen bolig ligger ca 30 meter over fjorden, og han har derfor kunnet bo i sitt hjem - men for flere i området er situasjonen en annen.

– Vi har blitt hardt rammet av den stigende vannstanden. Vi har allerede massive oversvømmelser i byen. Den stiger fortsatt, og det er anslått at den vil fortsette til søndag.

- Det er campingvogner som flyter rundt i vannet. Flere butikker er stengt og rundt 150 personer er evakuert til byens hotell.

Nå er imidlertid hotellet i fare for oversvømmelsen, heter det. Denne rapporten er imidlertid ikke endelig bekreftet av myndighetene til Ritzau.

Onsdag var Erik Holtemann Jacobsen en av rundt 300 frivillige som sammen med Heimevernet og kommunen plasserte sandsekker rundt hotellet.

Hvis også dette blir oversvømt, må man finne et annet sted å huse de mange menneskene som ikke kan bo i sine egne hjem. Det kan for eksempel være skoler, mener han.

- Vannet når kjelleren på hotellet og boligene ved siden av er allerede oversvømt. Det ble lagt rundt 4000 sandsekker, sier Erik Holtemann Jacobsen.

Skred forårsaket av «Hans» har også preget Fagerne.

– Sønnen min går på høyere utdanning i Fagenes, og huset til en av vennene hans er slukt av skredet. Så de var heldige som ikke var hjemme.

Fredag morgen ser været i området ut til å bli solfylt uten regn. Men det betyr ikke at Erik Holtemann Jacobsens bekymring har forduftet.

– Problemet er at vannstanden fortsatt stiger. Det er et problem, fordi de hevder det kan vare til søndag eller mandag. Bare fra onsdag til torsdag steg det 66 centimeter, og vi har store vannmasser som kommer ned fra alle fjellene rundt byen.

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.