Normal i Torggata: Det har eksplodert

08/03/2023 10:44

Emma

Innland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Normal-butikken i Oslo er fylt med advarsler.

Den danske dollarstore-kjeden Normal har tatt Norge og det meste av nord Europa med storm, og det er kanskje ikke så rart.

Hudpleie, hårpleie, kosmetikk, duppeditter, søtsaker fra hele verden og alt av smarte små greier, til en veldig hyggelig pris.

Men handleopplevelsen i Normal-butikken i Torggata i Oslo, er dessverre ikke like hyggelig.

I butikken har det nemlig eksplodert med advarsler om at butikktyveri er straffbart. Med centimeters avstand står skiltene med følgende melding:

Butikktyveri er straffbart for deg - og dyrt for oss. Tyveri anmeldes alltid til politiet - og det er kjedelig for oss alle.

Det er i all hovedsak små varer som er enkle å skjule som stjeles.

- Vi tror ikke vi opplever at vi har større problemer med tyveri enn andre aktører, men vi ønsker likevel å forebygge. skriver Petter Lange Brevik, markedssjef i Normal, i en e-post til DinSide.

50 prosent økning

I Sør-Øst politidistrikt ble i underkant av 38 000 anmeldt for straffesaker i fjor. Antall anmeldelser er 15 prosent høyere enn 2021, men den underliggende trenden er en jevn nedgang de siste fem åra.

Fra 2021 til 2022 har antall anmeldte butikktyveri økt med hele 50 prosent, viser en rapport om straffesaksutviklingen i Sør-Øst politidistrikt.

- Denne rapporten viser antall anmeldte saker, og det er mye som påvirker hvor mange lovbrudd som anmeldes til politiet, sier Guro Siljan, seksjonsleder i påtaleenheten i Sør-Øst politidistrikt.

For at antall anmeldelser øker trenger ikke bety at flere stjeler - men det kan bety det, presiserer hun.

Et bekymringsfullt trekk ved statistikken er at det anmeldes langt flere barn under 18 år som stjeler i butikk enn før.

- Det er ikke hele forklaringen, men en del av den. Dette er noe vi trenger å få vite mer om, sier Siljan.

Normal har ingen målinger på om det er enkelte aldersgrupper eller kjønn som utpeker seg når det gjelder stjeling.

Straffen for tyveri er bøter eller fengsel i inntil to år. Dette gjelder selv om den som stjeler gir fra seg tyvegodset. For lite tyveri, det som gjerne kalles nasking, er straffen bare bøter.