Sara ønsket å gjøre tester, men legene mente det var unødvendig: Resultatene av testene var sjokkerende

24/01/2023 14:09

Emma Sletta

Innland
Foto: Privat
Foto: Privat
Sara Ofstad (22) forteller at hun i en alder av 21 år måtte slite med å få celleprøve, da flere leger skal ha ment det var unødvendig.

– Når du er 25 år, oppfordrer kampanjer deg til å sjekke deg selv og at det redder liv.

- Men er du under 25 år, blir du dømt og føler deg som en byrde når du bare ber om bekreftelse på at du ikke har kreft, sier Sara Ofstad til Dagbladet.

Hun tenker ofte på hva som kunne ha skjedd hvis hun ikke hadde tatt initiativ til å sjekke seg selv.

Sara hadde lenge slitt med smerter og uregelmessige menstruasjoner, og ønsket å komme til bunns i årsaken.

I 2021 møtte hun opp på fastlegekontoret og ville ta en celleprøve, men det skulle ikke bli lett som 21-åring.

Legen mente det var unødvendig i hennes alder fordi eventuelle celleforandringer var vanlige for ungdom, og at det pleide å skifte tilbake og være ufarlig.

Legen begrunnet det videre med at det ville være unødvendige ressurser å bruke.

Til slutt fikk hun tatt prøver og svarte viste celleforandringer. Så Sara bestemte seg for å ta en biopsi, en test der vevet undersøkes nærmere. Men igjen ble hun møtt med motstand.

– Gynekologen syntes det var helt absurd at jeg skulle ta en biopsi av celleforandringer som kan trekke seg naturlig tilbake, sier Sara.

Etter biopsien kom en ny telefon med et testresultat: Det var funnet en alvorlig grad av celleforandringer, og Ofstad måtte fjerne en del av livmorhalsproppen for å hindre at den utviklet seg til livmorhalskreft.

22-åringen føler hun har mistet litt tillit til helsevesenet mens hun fortsetter prosessen nok en gang, for en ny studie i februar.