Storstreik rammer Norge: 25 000 nedlegger arbeide

17/04/2023 07:51

Emma Sletta

Innland
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Bryggerier og fergeruter vil bli rammet av streiken, som starter tidlig mandag morgen i Norge.

En storstreik rammer Norge mandag morgen etter at lønnsforhandlingene søndag brøt sammen mellom norske arbeidsgivere og arbeidstakere.

25.000 er kalt ut til streik.

Blant annet permitterer ansatte ved bryggerier og i næringsmiddelindustrien, samt ansatte på norske fergeruter, jobbene sine.

Det melder NTB og NRK.

Splittet i lønnsspørsmål

Det er arbeidsgiverorganisasjonen NHO på den ene siden og fagforeningene LO og YS på den andre som har forhandlet om ansattes lønn.

– Dansk LO krevde økt kjøpekraft for alle våre medlemmer og et løft for de lavtlønte. NHO har valgt å avvise våre krav og sender dermed landet ut i streik, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til NTB.

Fra motsatt side av bordet sies det at arbeidsgiverne har strukket seg langt for å imøtekomme de ansattes krav om høyere lønn.

– Vi har gjort alt vi kan for å ta ansvar for ikke å sende Norge ut i streik. Nå er vi på det punktet hvor vi for første gang har en konflikt i et midlertidig sammenstøt, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid til NTB.

Han viser til at partene ikke har gjennomført faktiske tariffavtaler, men at det mer er en form for mellommanns regnskap der fokuset utelukkende har vært på lønnsspørsmålet.

Flere risikerer å bli valgt ut til streik

Med mindre man finner en løsning på tvisten i løpet av de nærmeste dagene, vil ytterligere 15.500 medlemmer i LO og 460 medlemmer i YS bli kalt ut til streik fredag.

I så fall vil streiken fra fredag involvere mer enn 40.000 arbeidere.

Partene har i helgen forhandlet med den norske mekleren. Forhandlingene startet fredag formiddag klokken 10.

Fristen for å komme til enighet var midnatt mellom lørdag og søndag.

Men ettersom arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene ikke hadde kommet frem til en løsning ved midnatt, fortsatte forhandlingene søndag.

Mekleren la søndag ettermiddag frem en skisse over de ansattes lønnsbetingelser, som LO avviste.

Skissen var tidligere godkjent av NHO.

Med LOs avslag er det klart at tusenvis av nordmenn nå går ut i storstreik.