Stort press på politiet: Allikevel står Mimi uten jobb

28/10/2023 10:00

Emma Sletta

Innland
Foto: Privat
Foto: Privat
Presset på politiet øker i hele landet. Samtidig står hundrevis uten jobb.

Hittil i år har flere hundre politiårsverk blitt nedbemannet på grunn av økonomi, og flere politidistrikter varsler nå at de unngår å ansette ledige stillinger for å spare penger.

Tidligere politibetjent Mimi Kamanda er en av dem, og hadde sin siste arbeidsdag i Øst politidistrikt 28. september.

– Vi som var vikarer fikk beskjed om budsjettkutt, at det nå var manko på penger. Både seksjonsleder og avsnittsleder prøvde å beholde oss, og det var aldri tvil om at vi var et behov, sier 34-åringen.

Står uten jobb

Hun er ikke alene. Ni av tolv politidistrikt nedbemanner og flere politimestere har varslet om et politi under press.

Samtidig som erfarne politifolk går uten arbeid eller fast jobb, står over halvparten av årets nyutdannede fra Politihøgskolen uten jobb.

Tidligere denne uken ba politimester i Oslo, Ida Melbo Øystese, politikerne om en plan for å ansette politifolkene som står uten arbeid.

– Nå må myndighetene forstå situasjonen Politi-Norge står i. Får vi ikke politifolkene våre i arbeid, forsvinner de og blir vanskelige å få tilbake, sa politimesteren.

Utdannes ut i ledighet

Siden Kamanda var ferdig utdannet i 2017 har hun hatt 16 vikariat i politiet.

Hun forteller at de som studenter på Politihøgskolen ble advart om at det kunne bli vanskelig å få fast jobb, dersom man ikke var villige til å flytte til Nord-Norge.

Arne Johannessen, visepolitimester i Vest Politidistrikt og tidligere leder i Politiets Fellesforbund, forteller om ledigheten i politiet til TV2.

– Det må være et samsvar mellom den politiske bestillingen av opptak på Politihøgskolen og hvor mange som får jobb. Ellers har vi egentlig holdt de som har søkt for narr, sier han.

Han forteller at behovet for flere politifolk sjeldent ar vært større enn akkurat nå, men at politidistriktene mangler penger.

Også Vest politidistrikt går i dundrene minus, og politiledelsen har måtte kutte langs hele linjen. Det bekymrer Johannessen.

Mål om flere i arbeid

Justisminister Emilie Enger Mehl bekrefter at regjeringen økte opptaket på Politihøgskolen for noen år siden, fordi Norge trengte flere politifolk.

– Så visste ikke vi at det skulle komme en krig i Ukraina, eller en kostnadsvekst, som gjorde handlingsrommet mindre. En konsekvens av dette er at ikke alle politistudenter har kommet i jobb, sier hun.

Mehl er likevel helt tydelig på at det er et mål for henne at flere skal i arbeid.

Søke andre jobber

Da Mimi Kamanda hadde sin siste arbeidsdag, fortalte hun om hvor knust hun var i en post på TikTok. 

Politiforum omtalte da videoen av den skuffa politibetjenten.

Hun forteller om kollegaer i lignende situasjoner.

Om politifolk som nå jobber på dagligvarebutikker eller har stått i kontrakter så korte som to uker. Om kollegaer som snart har sin aller siste dag i vikariatene de har håpet ble forlenget.

Selv ser hun seg nødt til å nå søke andre jobber.

Læs også: