Sykehusmat får massiv kritikk

17/03/2023

redaktion

Innland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
"Jeg er der for å bli frisk."

- Kan vi snakke om sykehusmat? Eller nærmere sagt maten som tilbys i automater og kiosken på Radiumhospitalet, skriver Ina-Janine Johnsen på Instagram.

- Jeg er pasient der. Jeg er der for å bli frisk. Og frisk blir jeg takket være et fantastisk pakkeforløp, god oppfølging og gode råd. Blant annet om å spise sunt.

Men når jeg er sulten mellom slagene og jeg ser på hva som er tilgjengelig fra automatene på sykehuset, lurer jeg på hva som er forskjellen på det som tilbys og det som anbefales.

Mange vil garantert kjenne igjen Ina-Janine Johnsen som «Mat på bordet» – Ina, matbloggeren som brakte seriøst eltefritt brød til Norge.

Hennes fristende, fargerike mat og gode, vellagde oppskrifter har gitt henne over 100 000 følgere på Instagram og en nominasjon til årets kokebok.

I fjor sommer tok livet en ny vending da hun fikk diagnosen brystkreft og det gikk ikke lang tid før behandlingen startet.

Johansen berømmer helsevesenet for omsorg og oppfølging, men hun er mindre enn begeistret for tjenesten mellom slagene.

Hun er ikke alene om dette. Det startet med en Instagram-story Johansen la ut for noen uker siden. Hun fikk behandling som tok litt lengre tid enn planlagt og ble satt til ny behandling litt senere.

- Jeg var sulten, men hadde bare litt tid. Så kom jeg over en automat, og ble ganske forundret over at det var så lite som fristet, sier Johnsen til DinSide.

- Det var plass til 60 forskjellige produkter i automaten. Bare fire av dem er noenlunde sunne alternativer.

Frustrasjon resulterte i flere bilder. Først et bilde av maskinen. Så et bilde av hva hun kanskje ønsket seg- tørket frukt, yoghurt, energibarer.

Og så spurte hun følgerne sine om hva de kunne tenke seg å se og hva de synes om maten som serveres på sykehuset.

- Responsen var overveldende. Jeg har fått mange direktemeldinger og historier, ikke bare fra pasienter og pårørende, men også fra sykehusansatte, forteller hun.

Oslo universitetssykehus (OUS) har ekstern matleverandør for alle sykehuskiosker, kantiner og automater, men OUS kjøkkenavdeling vurderer anbud og kontrakter.

- Vi vet at tilbudet til pasientene i strålebunkeren som ikke får gått så langt, ikke er bra nok, og har ikke noen unnskyldning for det, sier Vidar Arnesen, avdelingsleder for kjøkken, kantiner og matverter ved OUS, til DinSide.

Mer av saken kan du lese her.

Læs også:

Sportsstjerne død i tragisk ulykke Sportsstjernen har på tragisk vis gått bort.
Erna Solberg: Ny kald krig Derfor bør Norge bli med i EU.