Kong Frederik med særlig gestus til dronning Mary

01/06/2024 21:00

Emma

Kongelige
Foto: Kimm Saatvedt / Det kongelige hoff
Foto: Kimm Saatvedt / Det kongelige hoff
Kongen kom med en særlig gestus til dronningen.

Søndag var det feiring i kongehuset. Det var kong Frederiks fødselsdag, og til og med den første bursdagen som konge av Danmark.

Men det var ikke bare kong Frederik denne dagen var spesiell for. Også for Maria var dagen veldig spesiell.

«I anledning hans fødselsdag har Hans Majestet Kongen i dag tildelt sin kone, Hennes Majestet Dronningen, Storkommandørkorset av Dannebrogordenen», skriver kongehuset på Instagram, der det også er delt et bilde av storkommandørkorset.

Du kan se bildet nederst i innlegget.

På sin hjemmeside skriver Kongehuset også mere om det særlige Storkommandørkors.

Før Dannebrogordenen ble åpnet for kvinner i 1951, var det vanlig at dronninger ble tildelt storkommandørkorset som en spesiell gest.

Dette skjedde for første gang da Frederik VIs enke, dronning Marie Sophie Frederikke, ble tildelt kommandørkorset av Christian VIII i 1840.

Etter dette ble Christian VIIIs enkedronning Caroline Amalie tildelt kommandørkorset i 1865 av Christian IX, som også tildelte sin egen dronning Louise storkommandørkorset i 1883.

Dronning Alexandrine ble tildelt kommandørkorset av sin sønn Frederik IX i 1948, og dronning Ingrid ble tildelt storkommandørkorset på Frederik IXs fødselsdag i 1959.

Der er i dag syv Storkommandører af Dannebrogordenen. Udover Kongen og Dronningen bæres Storkommandørkorset af H.M. Dronning Margrethe, H.K.H. Prins Joachim, H.K.H. Prinsesse Benedikte, Sveriges konge Carl 16. Gustav og Norges konge Harald 5.

HM Dronningens storkommandørkors har tidligere blitt båret av prins Henrik. Etter en omhyggelig restaurering og gjenopptakelse, hvor H.M. Kongens strålende monogram er plassert på korset, har det blitt overrakt Dronningen av Kongen i anledning Kongens fødselsdag. Ordenen omfatter også Dannebrogs bryststjernes orden.

Det forklarer Kongehuset på sin hjemmeside.

Nedenfor kan du se bildet av det vakre Grand Commander's Cross: