10 geniale triks til å holde bilen din ren

04/07/2017 16:00

Anniken Hauge

Livsstil
Det kan godt være at du kjøpte bilen din brukt, men det er ingen grunn til at den ikke skal se fin ut. Med disse enkle trinnene blir den skinnende ren igjen.

Sitter man i en bilkø og kikker rundt på sine medtrafikanter, så blir én ting fort tydelig. 

Det er langt fra alle som tar seg like godt av bilen sin i hverdagen. Noen tar på seg sminke, eller spiser og drikker samtidig som de kjører, mens andre har ikke tatt en våt klut engang over bilen sin siden de kjøpte den. Men det finnes faktisk mange tips og triks, hvor selv en gammel og skitten bil kan se ut som et dollarglis. 

Smør rutene inn med cola... 
Hvis det plutselig regner etter et par solrike dager, så kan rutene få en seg en stygg omgang striper. Da hjelper faktisk cola for å fjerne de verste flekkene, måkebæsj og det som ellers har samlet seg på vinduene over tiden. 

 

Etter dy har helt godt med brunt sukkervann utover rutene, skal du bare huske å rengjøre de godt etterpå. Ellers blir rutene enda styggere neste gang du skal ut og kjøre. 

…og rens etterpå med en gammel avis
Når du så skal vaske rutene etterpå, så burde du benytte en gammel avis og en sprayflaske med eddik i. Den kombinasjonen vil etterlate vinduene dine uten striper, og kan også ta den trafikkfilmen som samler seg på innsiden av ruten.

En hjemmelaget cocktail
Spyleræske kan man fort bli tom for, og selvom den blå forstfrie væsken ikke er spesielt dyr, så kan man faktisk selc lage en hjemmelaget cocktail. 

Ved å blande tre deler (billig) vodka med fire deler vann og to teskjeer med flytende opovaskmiddel. Rist hele cocktailen i en ren flaske med lokk og - voila! Hjemmelaget spylervæske som kan helles direkte på bilen. 

Foto: Shutterstock

Rene viskere
Hvis vindusviskerne dine ikke selv er rene, så fjerner de ikke bare vann og skitt fra ruten - de lager også en lang, ekkel stripe over den.

Det finnes riktignok en enkel løsning. Bland en fjerdedel ammoniakk med en fjerdedel vann, og dypp en klut i blandingen. Løfter deretter forsiktig opp viskerne og rens de grundig. Husk å tørke viskerne med en tørr klut når de er blitt renset. 

Få rene seter 
Bilseter skal tåle litt av hvert, men hvis stanken av svette, gamle brusflekker og størkna sjokolade som du bare måtte spise på vei hjem, så finnes det et enkelt triks.

Du skal bare blande klar eddik med bakepulver, så du deretter lager en lys tannkremliknende krem. Ta den gamle tannbørsten din og skrubb kremen rolig inn i flekkene. 

Foto: Shutterstock

La blandingen tørke godt, og når flekken er helt tørr igjen så skal du støvsuge bilen grundig for et skinnende resultat.

Fjern hårene fra Fido
Hundehår kan raskt sette seg godt fast i bilens interiør, men det trenger ikke å være et problem som krever at du skal stå timesvis med støvsugeren.

Foto: Shutterstock

 

Hell helt vanlig vann på en sprutflaske og spray bilsetene lett. Deretter skal du dra en alminnelig vindusskraper over setene, og så kan det være at hundehårene forsvinner som dugg fra solen. 

Skinnende lekkert skinn
Har man et lekkert ratt og dashbord i skinn, så kan det fine materialet ha behov for en kjærlig hånd i ny og ne.

Men det er ingen grunn til å bruke en formue på å smøre inn dyre kjemikalier i skinnet. Litt olivenolje på en klut kan nemlig gi den samme oppfriskende looken på det brukte skinnet. 

Skift ut den stramme lukten 
Det er bare å innrømme det, du har sluppet en fis i bilen mer enn én gang på vei hjem fra jobb. Man skal luften inne i bilen skiftes helt ut, så bør du blande bakepulver med en utvalgt eterisk olje som du kan kjøpe i utvalgte helsekostbutikker. 

 

Sett den nye duftsprederen i koppholderen eller i bildøren, så vil bilen din alltid lukte friskt. 

Få skinnende felger 
Selv etter å ha kjørt i en vaskehall, så kan bilens felger se litt slitte ut. Skal felgene bli ordentlig rene, så bland like deler vann og eddik, og hell blandingen i en sprayflaske. Spray felgene godt inn, og tørk med en klut etterpå for å få skinnende rene felger.

Helt nye dekk - nesten!  
Dekk blir jo naturligvis slitte når de kjører på veien hver dag. 

Foto: Shutterstock

Men skal bilen se helt funklende ny ut, så kan du med fordel blande vann og bakepulver til en tykk pasta som du smører utover dekkene med en myk børste. Skyll deretter dekkene, og det vil se ut som at bilen akkurat har rullet ut fra forhandlerens butikk.