Mange favoritter kan fort gå i stykker hvis du ikke passer på – og de kan jo ikke erstattes…
Akkurat nå leser andre
Gamle kjøkkenredskaper er ikke bare nostalgiske skatter – de kan være både vakre, verdifulle og funksjonelle. Men bruker og oppbevarer du dem feil, kan du uvitende ødelegge dem for godt. Det skriver Tasting Table.
1. Du fjerner «patinaen»
Den slitte overflaten på en tresleiv eller den mørke glansen på en gammel gryte er ikke skitt – det er verdifull patina. Mange samlere betaler faktisk mer for redskaper med denne naturlige aldringen. Rengjør, ja – men ikke puss bort sjela.
2. Hobbyfikling kan koste deg dyrt
Å lime, skru eller lodde selv kan virke smart, men det er fort gjort å ødelegge både utseende og verdi. Og el-apparater? Hvis du ikke vet hva en kondensator er, bør du holde deg unna. Det kan faktisk være brannfarlig.
3. Feil lagring = sakte død
Gamle kjøkkenredskaper trenger tørr, stabil og solfri lagring. Kjøkkenet ditt er ofte for varmt og fuktig. Bruk heller et skap i et annet rom, gjerne med litt ventilasjon.
4. Du kjører dem i oppvaskmaskinen
Tre, kobber, aluminium, gammelt porselen, gamle kniver … Det meste av det som er gammelt, hører ikke hjemme i en moderne maskin med sterk varme og hissige kjemikalier. Håndvask og en myk klut er veien å gå.
5. Trestørrelser trenger olje
Les også
Gamle skjærefjøler, sleiver og håndtak av tre tørker ut over tid. Litt matolje eller spesialolje med jevne mellomrom holder dem vakre og brukbare i årevis.
6. Du skrubber i stykker overflaten
Stålull og skuremiddel fjerner ikke bare smuss, men også verdifull patina og beskyttende belegg. Bruk heller natron, grovsalt eller milde produkter.
7. Du glemmer å smøre bevegelige deler
Gamle visper, sakser og miksmastere trenger litt omsorg. Bruk matvennlig olje der det trengs, eller maskinolje der det ikke kommer i kontakt med mat.
8. Alt ligger hulter til bulter i skapet
Sleng-stabling fører til riper, hakk og knuste deler. Legg et papir mellom tallerkener, bruk gamle kjøkkenhåndklær eller invester i pannebeskyttere.
9. Du glemmer «termisk sjokk»
Kald benk + varm form = sprekk. Eller omvendt. Gamle fat, boller og ildfaste former tåler ikke raske temperaturendringer. Varm dem sakte opp eller ned.

10. Du lar dem ligge i vann
Les også
Å bløtlegge kan virke uskyldig, men gamle treredskaper, panner og dekorert porselen tar skade av lang tid i vann. Vask og tørk med en gang i stedet.
11. Du bruker for høy varme
Gammel kobber og jern tåler mye, men ikke alt. Tinnbelegg kan smelte, og selv jern kan sprekke eller bli skeivt. Skru ned varmen og vær tålmodig.
12. Du tørrer ikke skikkelig
Fukt i en krok eller en sprekk kan ødelegge det meste – fra rust til mugg. Tørk godt og grundig før du setter bort redskapene.
13. Du stoler på gamle ledninger
Gammel ledning = potensiell brannfelle. Hvis du skal bruke gamle apparater, bør du vurdere å skifte ledningen til en ny og trygg en. Det finnes til og med moderne etterligninger som ser vintage ut!
14. Du lar dem stå i sola
Sollys falmer gamle mønstre, bleker plast og kan forvrenge fargene på både tre og porselen. Skal du stille ut skattene dine, veksle på hva som står fremme.
15. Du bruker feil fagfolk (eller ingen)
Les også
Skal du virkelig redde en gammel skatt, trenger du noen som kan det. Det finnes eksperter på alt fra gamle miksere til treskjæring. Ikke la den lokale elbutikken ødelegge noe som kunne blitt perfekt restaurert.
Det er lett å bli glad i gamle kjøkkenredskaper. Men om du ikke tar vare på dem riktig, kan de raskt gå fra verdifulle til verdiløse. Litt ekstra omsorg og litt kunnskap er alt som skal til for at disse historiske hjelpemidlene kan vare i nye tiår – og kanskje til og med bli arvestykker.
Tips: Har du en gammel skatt du er usikker på? Søk etter spesialister eller entusiastfora på nett – du er garantert ikke alene!
