3 enkle råd for å håndtere overgangen til vintertid

04/11/2024 07:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock / Jose Miguel Sanchez
foto: Shutterstock / Jose Miguel Sanchez
Overgangen til vintertid påvirker oss - hva kan man gjøre?

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Hvis du har følt deg litt ute av balanse de siste dagene, er du langt fra alene. Overgangen til vintertid kan nemlig påvirke oss mer enn vi kanskje tror. Den kan gjøre oss trøtte, uopplagte og mer følsomme, og spesielt morgenmennesker og småbarnsfamilier merker endringene.

Tid for tilpasning
For mange er skiftet til vintertid ikke bare et spørsmål om en ekstra time med søvn, men en reell utfordring for døgnrytmen. B-mennesker kan nyte en time ekstra om morgenen, mens morgenmennesker ofte våkner tidligere enn ønsket, noe som kan føre til en litt kaotisk døgnrytme i begynnelsen.

Ifølge Karen Kildahl, søvnspesialist ved Senter for Barn og Unges Søvn, tar det vanligvis omtrent en uke å tilpasse seg skiftet:

"Det er helt utrolig hvor mye døgnrytmen vår påvirker vårt velvære,” forklarer hun til den danske avisen B.T. Hun understreker at barn spesielt trenger lengre tid for å justere seg.

Tre gode råd for omstillingen

  • Bruk lyset bevisst

Lys spiller en avgjørende rolle i tilpasningen. Om morgenen kan du hjelpe kroppen med å våkne ved å sørge for mye lys. Du kan for eksempel bruke et sminkespeil med lys som gir 10.000 lux. Dette hjelper kroppen med å innstille seg på den nye rytmen, forklarer Karen Kildahl.

  • Hold måltidene på rett tidspunkt

For å støtte en ny døgnrytme er det viktig å spise måltidene på faste tidspunkter. Spis frokost først når du vil at kroppen skal være våken og aktiv, selv om du våkner tidlig. Dette signalet kan hjelpe kroppen din med å justere sitt indre ur gradvis.

  • Skap mørke ved leggetid

Et mørkt soverom er nødvendig for å hjelpe kroppen med å slappe av om kvelden. Fjern alle lyskilder, inkludert små dioder og nattlamper som kan forstyrre søvnen. Hvis mørkleggingsgardiner ikke er et alternativ, kan en sovemaske være en god løsning.

  • Gi deg selv tid

Det er helt normalt å trenge noen dager for å tilpasse seg vintertiden. Hvis du har mulighet, kan det også være nyttig å starte gradvis i dagene før skiftet. Karen Kildahl anbefaler å justere døgnrytmen med et kvarter av gangen, hvis du kan. Dette rådet er spesielt nyttig for familier med små barn, som kan ha behov for litt ekstra tid til omstillingen.

Læs også:

Få nordmenn er klar over det: Disse plantene holder mugg unna hjemmet ditt Planteeksperten Julie har avslørt hvilke planter som fungerer som gode avfuktere i hjemmet ditt.
Dette er de 5 verste strømtyvene hjemme Pass på at du ikke lar de verste strømtyvene i hjemmet tappe deg for penger.