6 varseltegn på diabetes du ikke må ignorere

25/08/2023 21:30

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange går rundt og lider av diabetes uten å vite det. Her er seks symptomer som ikke bør ignoreres.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

I Norge er det rundt 270 000 mennesker som lider av diabetes, da kroppen ikke kan bryte ned sukker i blodet på egenhånd.

Denne tilstanden er forårsaket av mangel på insulinproduksjon i bukspyttkjertelen, som normalt bryter ned sukkeret i blodet. Hvis diabetes ikke behandles i tide, kan det få alvorlige helsemessige konsekvenser.

I tillegg anslås det at omkring 60 000 i Norge har uoppdaget diabetes. Derfor er det en rekke symptomer og tegn på diabetes som det er viktig å være oppmerksom på dersom du mistenker at blodsukkeret ikke kan regulere seg selv.

Symptomer på diabetes:

1. Tørste og hyppig vannlating

Diabetes dehydrerer kroppen, noe som fører til konstant tørste som ikke lett kan slukkes. Du drikker vann hele tiden, og samtidig har du hyppig vannlating. Dette skyldes det økte nivået av sukker i blodet, som skilles ut i urinen. Sukkeret binder væske, noe som resulterer i økt vannlating, lettere dehydrering og tørste.

Langvarig diabetes kan også føre til nyreskader på grunn av at nyrene jobber overtid for å skille ut avfallsstoffer og rense blodet. I alvorlige tilfeller kan det føre til nyresvikt, hvor dialysebehandling blir nødvendig.

2. Nedsatt appetitt og plutselig vekttap

Ved diabetes opplever mange redusert appetitt sammenlignet med tidligere. Kroppen jobber hardere for å bryte ned mat, noe som kan føre til plutselig vekttap hos voksne med diabetes. Alvorlig og uforklarlig tretthet er også et tegn på diabetes.

3. Dårlig ånde

Et skjult tegn på diabetes, spesielt ved diabetes type 1, kan være lukten av aceton (lukten er kjent fra neglelakkfjerner) fra munnen. Dette er en indikasjon på at du bør oppsøke lege og bli undersøkt.

Ved diabetes type 1 produserer ikke bukspyttkjertelen noe insulin (som derfor må tas ved injeksjon), mens diabetes type 2 kjennetegnes ved produksjon av utilstrekkelig insulin i forhold til kroppens behov. Type-2 diabetes ses oftest hos overvektige mennesker. Omtrent 10-15 prosent av diabetespasientene lider av type-1, mens 80 prosent lider av type-2, også kjent som gammelmannsdiabetes.

4. Sår som ikke gror

Den lange tiden som brukes på å bryte ned sukkeret i blodet tar ressurser fra andre viktige oppgaver i kroppen. Dette gjør at sår blir infisert raskt og gror saktere, da kroppen må kjempe daglig for å bryte ned glukose i blodet.

5. Nedsatt syn

Netthinnen har problemer med å takle trykket som blodårene i øyet utsettes for ved diabetes. Hvis blodårene i synet sprekker, samler det seg væske inne i øyet, noe som kan true skarpt syn. Ubehandlet diabetes kan føre til blindhet i alvorlige tilfeller, og derfor sendes diabetespasienter til regelmessige øyekontroller.

6. Graviditet

Noen gravide kvinner kan utvikle en spesiell type diabetes under svangerskapet kalt svangerskapsdiabetes, som forekommer hos omtrent fem prosent av gravide kvinner. Denne typen diabetes er vanligvis forbigående og forsvinner etter fødselen.

Under svangerskapet kan ikke den gravide produsere nok insulin til kroppens behov, og tilstanden opptrer typisk mellom 24. og 28. svangerskapsuke.

Det er viktig å oppsøke lege, da kvinner med denne midlertidige formen for diabetes ikke skiller ut glukose i blodet, noe som kan gi problemer for fosteret hvis de ikke behandles i tide.

I tillegg føder kvinner med denne typen diabetes ofte større barn, noe som øker risikoen for keisersnitt. Men så lenge den gravide følger et sunt kosthold, trener regelmessig og får sjekket blodsukkeret hos legen, er det ingen spesiell fare for barnet, som ikke får konsekvenser av sykdommen.