Den ene dagen kan du lese overskrifter om at det er helseskadelig å drikke lettbrus.
Neste dag blir det slått fast at kunstig søtning ikke er farlig.
Nå har en gruppe forskere slått fast at søtstoff som sukralose faktisk har en effekt. Men det er ikke sikkert at det er det du tror.
Det skriver Norsk Helseinformatikk, NHI.
Studien viser ingen sammenheng mellom kunstig søtstoff og økt kreftfare eller skader på hjernen. Men den fant én tydelig tendens.
I en ny studie publisert i Nature Metabolism i mars 2025, undersøkte forskere effekten av ulike drikker på hjernens appetittsenter. Resultatene er klare: drikker søtet med sukralose – et av de mest brukte kunstige søtningsmidlene – øker sultfølelsen mer enn vanlig sukker.
Ifølge en artikkel fra NHI.no viser studien at sukralose fører til økt blodstrøm til hypothalamus, en del av hjernen som blant annet regulerer sult. Deltakerne i studien følte seg mer sultne etter å ha drukket sukralose, sammenlignet med både sukkersøtet drikke og rent vann.
Hjernen lures – og svarer med mer sult
I et intervju med Medscape News forklarer hovedforfatter Kathleen Hanna Page at dette kan skyldes at hjernen «forventer kalorier» når den smaker søtt – og når disse uteblir, aktiveres et signal om å spise mer:
"Vi ble overrasket over hvor sterkt hypothalamus til deltakere med fedme reagerte på sukralose", sier Page til Medscape.
Studien involverte 75 personer mellom 18 og 35 år, delt inn etter vektkategori. Etter å ha inntatt 300 ml drikke – med sukker, med sukralose eller rent vann – ble de fulgt opp med MR-bilder og blodprøver over to timer. Resultatene viste tydelig forskjell i hvordan hjernen responderte.
Kvinner mest påvirket
Effekten var ikke lik for alle. Forskerne fant ut at både kvinner, personer med høy kroppsfettprosent og de med insulinresistens reagerte sterkere på sukralose.
I tillegg konkluderer forskerne med at mismatchet mellom søtsmak og kaloriinntak kan føre til forstyrret appetittregulering – noe som igjen kan påvirke spiseatferd og stoffskifte over tid.
Anbefaler verken sukker eller søtning
Selv om sukker hadde en sultdempende effekt i studien, betyr det ikke at forskerne anbefaler å gå tilbake til sukkersøtet brus.
"Jeg ville aldri anbefale noen å drikke sukkersøtede drikker. Men det betyr ikke at vi bør stole på sukkerfri søtning som et sunnere alternativ", sier Kathleen Hanna Page til Medscape.
I stedet anbefales det å redusere det totale inntaket av søte smaker – uansett om de er sukker eller kunstig søtning. Hjernen vet uansett forskjellen.