Avliver myte om varmepumper

12/09/2024 21:00

Emma

Livsstil
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Tåler varmepumpen kulde, eller er den en myte at den ikke kan stå utendørs?

Mange velger i dag å varme opp hus og hjem med varmepumper.

Men hvor godt tåler de egentlig kulda på de verste dagene?

En myte
Einar Gulbrandsen i Varmepumpeforeningen forklarer at det er en myte at varmepumpa ikke tåler kulde og at de fleste varmepumpeprodusenter har utviklet modeller tilpasset nordisk klima.

"Denne myten skyldes nok teknologien i de første luft-til-luft-varmepumpene som kom på markedet i Norge på 90-tallet. De fleste var såkalte på-av-maskiner, som enten gikk for fullt eller ikke i det hele tatt," sier han.

Gulbrandsen forklarer at slike maskiner ga stadig mindre effekt jo kaldere det ble ute.

"Men moderne varmepumper reguleres trinnløst, såkalt inverterstyring, og da tilpasses driften etter utetemperatur på en mye bedre måte. Denne teknologien kom for fullt i luft-til-luft-varmepumper for rundt 20 år siden."

Gir fortsatt effekt ved minusgrader
Markus Flognman i Ventistål, som importerer Panasonic varmepumper, forteller i en pressemelding at bestselgere hos de fleste renommerte merkene fortsatt gir nok effekt ved 15 minusgrader til å holde ønsket temperatur i de fleste norske hus.

Der forklarer også daglig leder i Pingvin Klima Jim Johansen, som importerer General varmepumper at de nordiske modellene testes på fabrikk ved temperaturer ned til 25 minusgrader.

"Vi har solgt masse på Røros, for eksempel, og - 35 °C har aldri vært noe problem", opplyser han til NOVAP.

Suppler med annen varme
Hvis det blir for kaldt, anbefaler Gulbrandsen å supplere med annen varme.

Han forklarer at luft-til-luft-varmepumper enkelt kan kombineres med alle andre varmekilder som for eksempel vedfyring, elektriske panelovner eller vifteovn.

"Sørg for at det er varmepumpa som gjør brorparten av jobben. Det mest lønnsomme er at varmepumpa står for den største delen av oppvarmingen og at andre varmekilder brukes bare når det er behov for ekstra varme", sier han og legger til:

"Hvis du må kjøpe ved, skal det mye til for at det lønner seg å fyre med ved framfor å bruke varmepumpa. Når det er skikkelig kaldt er varmepumpe og vedfyring en super kombinasjon."

Han forteller også at bedre isolering før neste sesong vil også gjøre at varmepumpa klarer enda mer av oppvarmingen uten hjelp.