Black Friday: Slik styrer du unna falske varer på nettet

23/11/2022 07:44

Emma

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Mange nordmenn kjøper falske varer på nettet uten at de selv vet det.

For Black Friday vil sterke salgspriser lokke mange til å gjøre en tilsynelatende god handel. Men ofte er tilbudet for godt til å være sant. Det kan være vanskelig å finne ut når kjøpet er gjort online - spesielt for de unge.

Tall fra den europeiske varemerkeorganisasjonen EUIRO viser at 4 av 10 unge mellom 15 og 24 år har kjøpt forfalskede produkter uten å vite det det siste året.

Det opplyser Patent- og varemerkestyrelsen i en pressemelding.

– Enten du er ung eller gammel, er det viktig å ta en god titt når du handler på nett. I tillegg til at når du kjøper falske produkter, støtter du ikke de innovative selskapene, noe som er ille nok i seg selv, risikerer du også at de kriminelle hjernene bak de falske produktene bruker skadelige stoffer i for eksempel forfalsket kosmetikk, tekstiler eller leker. Forfalsket elektronikk kan også ta fyr fordi de ikke oppfyller sikkerhetskravene, sier Barbara Suhr-Jessen, seksjonssjef ved Patent- og varemerkeverket.

I tillegg har en rekke rapporter fra blant annet EU-kommisjonen og Ministerrådet vist at det mangler åpenhet. Europol slår fast at hjernene bak forfalskede varer i stor grad er organiserte kriminelle. De kan til og med være involvert i andre alvorlige forbrytelser som narkotikahandel, ulovlig besittelse av våpen, hvitvasking av penger eller menneskehandel.

De kriminelle hjernene blir mer og mer flinke til å lure forbrukere. Spesielt i online shopping kan det være vanskelig å skille kopiene fra de virkelige varene. Det er ikke lenger bare luksusprodukter, som dyre vesker, klokker og klær, som forfalskes. I dag forfalskes nesten alle typer produkter – inkludert kosmetikk, leker og elektronikk.

– Det er lett å bli lurt til å kjøpe forfalskede produkter, men heldigvis kommer man langt ved å følge noen enkle tips. Det grunnleggende rådet er at hvis noe høres for godt ut til å være sant, er det sannsynligvis det. Derfor er det viktig å huske på den kritiske sansen før man raskt klikker på «kjøpsknappen» i kampen om det gode tilbudet, sier Barbara Suhr-Jessen.

I forkant av Black Friday og julehandelen lanserer Patent- og varemerkestyrelsen en kampanje mot forfalskede produkter på sosiale medier. Kampanjen fremhever farene ved forfalskede produkter og gir råd om hvordan du styrer unna forfalskede varer.

Sånn oppdager du falske varer på nettet

Det er 5 tegn du kan gå etter for å oppdage forfalskede produkter på nettet.

1.            Er det språkfeil og/eller skjeve priser?

2.            Er prisen mistenkelig lav med litt for gode rabatter?

3.            Er nettbutikkens kontaktinformasjon ufullstendig eller falsk? Sjekk også ut "Om oss" -siden.

4.            Er nettadressen merkelig?

5.            Er betalingsalternativene mistenkelige?