Forside LIVSSTIL Forskning viser: Vi burde drikke mindre av denne typen kaffe

Forskning viser: Vi burde drikke mindre av denne typen kaffe

kaffe,coffee,sort,black
Shutterstock.com

Mange nordmenn drikker det daglig.

Akkurat nå leser andre

Mange nordmenn starter dagen med en kopp kaffe som en fast del av morgenrutinen.

Kaffe finnes i mange former; fra espresso til latte til pulverkaffe, hver type har sin egen unike smak, tilberedningstid og næringsinnhold.

Ny forskning har imidlertid belyst mulige helserisikoer forbundet med en av de mest praktiske kaffevariantene: pulverkaffe.

Ifølge Daily Mail kan pulverkaffe inneholde dobbelt så mye akrylamid som nykvernet kaffe.

Potensielt kreftfremkallende stoff

Akrylamid er et stoff som dannes ved høye temperaturer under matlaging, og det er klassifisert som potensielt kreftfremkallende av Det internasjonale byrået for kreftforskning (IARC).

Les også

En polsk studie dokumenterte høye nivåer av dette kjemikaliet i pulverkaffe, noe som fikk eksperter til å advare mot overdrevent inntak.

Selv om risikoen bare anses å være betydelig ved inntak av rundt 10 kopper daglig, er det fortsatt en påminnelse om å være bevisste på hva vi drikker.

Ikke bare dårlige nyheter

Det er imidlertid ikke bare trist lesning for de som elsker pulverkaffe.

Samtidig viser studier at pulverkaffe også har positive egenskaper, blant annet at den inneholder flere antioksidanter enn nykvernet kaffe. Antioksidanter kan blant annet beskytte celler mot skade og støtte immunforsvaret.

Andre former for kaffe har også vist seg å ha helsefordeler.

Les også

Norske forskere har rapportert at fire kopper filterkaffe daglig kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, mens espresso og derivater som latte og cappuccino kan ha gunstige effekter på hjernen.

«Måtehold er nøkkelen», sier forskerne, og råder kaffeelskere til å balansere forbruket sitt.

Ads by MGDK