Derfor bør du drikke øl før trening: Du vil aldri gjette hvorfor

06/10/2023 12:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Er ikke så dumt som det høres.

Øl som sportsdrikk? Ifølge ny forskning er det ikke så dumt som det høres ut.

I hvert fall ikke når det kommer til alkoholfritt øl.

Hvorvidt øl er bra som treningsdrikk er noe som har blitt forsket på flere ganger. Og visst, det er klart flere naturlige stoffer i øl enn i sportsdrikker.

Men er det virkelig på tide å fylle treningsflaska med øl?

Lavere risiko for luftveisinfeksjon

I 2012 deltok 277 menn som meldte seg på München Marathon i en studie der halvparten av dem drakk to til tre liter alkoholfritt øl hver dag i fem uker.

Resten drakk samme mengde placebo med lignende smak. Etter studien kunne man se at de som drakk alkoholfritt øl var mer beskyttet mot luftveisinfeksjoner og forkjølelse, som ellers er vanlig etter et maraton.

Forekomsten av den type sykdom var 3,25 ganger lavere hos øldrikkere enn i kontrollgruppen. Øldrikkerne hadde også indikasjoner på et generelt forbedret immunforsvar i blodet.

Dette, mente forskerne, var takket være noe som kalles ølpolyfenoler. Vi kommer tilbake til dem.

Bedre restitusjon

Fire år senere viste en studie at idrettsutøvere som drakk alkoholfritt øl 45 minutter før en hard treningsøkt var mindre dehydrert enn de som drakk øl med alkohol før treningsøkten, noe som i seg selv kanskje ikke er noen overraskelse.

Men det alkoholfrie ølet hadde faktisk lignende resultater på væskenivået som vann. I tillegg ga ølet bedre nivåer av natrium og kalium enn vannet.

– Etter en lang og hard treningsøkt gir alkoholfritt øl både vann, polyfenoler og karbohydrater, som til sammen gir deg god restitusjon. Et mål for forskningsgruppen min er å vise at sportsdrikker kan erstattes med sunnere alternativer, alkoholfritt øl kan falle inn i den kategorien, sier David Nieman som er professor i biologi ved Appalachian State University til Washington Post.

Interessante antioksidanteffekter

For et par uker siden ble det publisert en ny spansk studie der ølpolyfenoler ble undersøkt. Også her kunne man se interessante resultater når det gjaldt antioksidanter.

– Polyfenoler, som finnes i både alkoholholdige og alkoholfrie øl, viser interessante antioksidanteffekter og anti-inflammatoriske prosesser. Men alkohol kan også utløse betennelser, så når det kommer til øl med alkohol, kan de positive effektene av polyfenoler maskeres av alkoholens negative effekter, sier María P Portillo, som er en av forskerne bak studien, til Washington Post.

Alkoholfritt øl og trening er derfor en ganske god kombinasjon. Men før du fyller treningsflaskene med øl. Tenk på hvordan du vanligvis reagerer på øl og kullsyre.

Burping (eller verre) er kanskje mindre hyggelig på tredemøllen. Tross alt, å drikke det etterpå er nok den sikreste ideen.