Derfor trenger du ikke «tisse» før du drar hjemmefra

03/02/2023

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
"Vil du tisse før vi kjører?" De fleste har hørt den setningen mange ganger – og sier den sikkert også. Men er det virkelig en god idé å "tisse"?

Det er et spørsmål mange av oss hørte som barn. Og for småbarnsforeldre er det fullstendig fornuftig: ingen vil høre et barn si "jeg må tisse" fem minutter etter at de har forlatt huset.

Som voksne betyr det imidlertid at mange av oss fortsatt har for vane å gå på toalettet «i tilfelle» før vi må gjøre noe, enten det er en lang biltur eller et møte med sjefen.

Men Tiffany Sequeira, en fysioterapeut for bekkenhelse som går under navnet Gynaegirl på sosiale medier, sier at denne altfor forsiktige praksisen kan skape kaos på bekkenbunnen.

"Det er faktisk en veldig dårlig vane for blæren din," sier hun til Metro.

"Å gå på do når du ikke føler det umiddelbare behovet for å gjøre det stresser blæren til å tømmes når den faktisk ikke er full ennå," legger hun til.

Hvis du gjør dette regelmessig, forvirrer du signalene mellom blæren og hjernen.

"Du kan si at når blæren fylles, skaper urinstrekningen som presser seg mot blæreveggen signaler til hjernen din som resulterer i følgende serie av drifter, som til slutt resulterer i at du går på toalettet og tisser," forklarer Tiffany og fortsetter:

"Å gå på det lille huset ved de første tegnene på å måtte tisse - eller enda verre, gå når du ikke føler trangen til å tisse "i tilfelle" - kan resultere i blæresignaleringssvikt. Over tid blir blæren vant til det å urinere med lavere kapasitet enn normalt, noe som resulterer i en "svak blære."

Å holde blæren og bekkenbunnen i toppform er spesielt viktig for kvinner som er mer utsatt for urininkontinens. Data tyder på at rundt 70 % av kvinner mellom 35 og 65 år sliter med det, men stigma hindrer mange av oss fra å snakke om det.

Så hvordan kan du holde bekkenbunnen sunn? I tillegg til å bare tisse når du trenger det, anbefaler Tiffany å bli kjent med bekkenbunnen din – en gruppe muskler og leddbånd som støtter blæren, livmoren og tarmen.

"Alle bør trene sine bekkenbunnsøvelser, men de er spesielt viktige hvis du er noen som føler at de trenger å tisse ofte og ofte tisser bare små mengder urin," sier Tiffany.

Læs også:

Sportsstjerne død i tragisk ulykke Sportsstjernen har på tragisk vis gått bort.
Erna Solberg: Ny kald krig Derfor bør Norge bli med i EU.