Har du noen gang postet et bilde fra ferie, konsert eller bursdag – og noen andre er med på bildet? Da kan det hende du har brutt loven uten å vite det.
"Du må spørre om lov før du deler bilder av andre. De må si ja. Så enkelt er det", sier Linn Kathrin Olsen, personvernombud i Frende Forsikring.
En ny undersøkelse Norstat har gjort for Frende, viser at hele 3 av 5 nordmenn har opplevd at bilder eller videoer av dem er delt uten samtykke. Det er mest vanlig blant de yngste: 1 av 3 i alderen 18-29 år innrømmer at de poster bilder uten å spørre først.
Men det handler ikke bare om etikette.
"Det er faktisk ulovlig", presiserer Olsen. Og det gjelder uansett hvor fint bildet er. Du bryter fortsatt loven om du legger ut et nydelig gruppebilde uten at alle har godkjent det.
Samtykket gjelder de som er motivet i bildet, men ikke nødvendigvis folk som står uskarpt i bakgrunnen. Likevel: kan noen gjenkjennes, behandles bildet som en personopplysning.
Barn er ekstra sårbare. Fra sjuårsalderen har de rett til å bli hørt, og fra de fyller 15 kan de selv bestemme om bilder kan publiseres. Men de forstår ofte ikke konsekvensene av å være synlig på nettet.
"Se for deg at noen tar bilde av barnet ditt på stranden. Du ville nok reagert. Men det vi deler på åpne profiler er like tilgjengelig", advarer Olsen.
Heidi Tofterå Slettemoen i Frende minner om at bilder kan misbrukes til identitetstyveri, svindel og manipulasjon.
"Det er lett å stjele bilder fra sosiale medier. Kriminelle bruker også kunstig intelligens til å lage falskt innhold som ser ekte ut."
NorSIS anslår at 150.000 nordmenn blir utsatt for ID-tyveri i løpet av to år. Mange får identiteten sin misbrukt etter at bilder eller informasjon er hentet fra sosiale medier.
Før du klikker "del": Har du spurt om lov? Et uskyldig bilde kan få alvorlige konsekvenser for noen andre. Og ja, du kan faktisk bryte loven. Vær litt mer bevisst – det tar bare et par sekunder.