Slik oppbevarer du dem riktig.
Akkurat nå leser andre
Når krisen rammer, er det lurt å vite hvilke matvarer som tåler tidens tann. Mange av dem du allerede har i skapet, kan faktisk holde i flere tiår – hvis de bare oppbevares riktig. Her er 20 eksempler på matvarer som (nesten) aldri går ut på dato.
1. Honning – naturens evige konserveringsmiddel
Honning er en av de mest holdbare matvarene som finnes. Biene skaper et miljø hvor bakterier rett og slett ikke kan overleve – «blandingen av nektar og enzymer skaper et mikromiljø der bakterier ikke kan vokse eller overleve».
Honningen du finner i butikken er riktignok bearbeidet, men den kan fortsatt holde i mange år hvis beholderen er helt tett. Når luft slipper inn, starter nedbrytningen.
2. Ris
Forskere ved Utah State University har vist at hvit ris kan vare i opptil 30 år når den lagres kjølig – rundt 4,5 grader – og lufttett. Brun ris derimot har kortere levetid på grunn av naturlige oljer, og «kan bare vare i 6 måneder».
3. Belgfrukter
Tørkede linser, bønner og kikerter kan vare mye lenger enn det som står på pakken. Selv etter flere år i skapet er de spiselige – bare la dem ligge tørt og mørkt.
4. Salt og sukker
Les også
Salt har vært brukt til konservering i århundrer, og det er ikke uten grunn. Rent salt varer i praksis evig, men «jodert salt kan vare i omtrent 5 år».
Sukker har også lang levetid, så lenge det ikke blir fuktig. Når sukkeret begynner å klumpe seg, bør du imidlertid sjekke kvaliteten før bruk.
5. Hermetikk og syltetøy
Boksmat og syltede produkter kan fint vare i mange år etter utløpsdato. For å bevare kvaliteten bør de lagres kjølig og mørkt – «de bør ikke stå i direkte sollys». Selv om smaken kan endre seg over tid, er innholdet som regel trygt å spise.
6. Godteri
Sukker er en naturlig konservering, så vingummier, karameller og lakris kan holde seg i flere år. Sjokolade derimot har kortere levetid, men kan fremdeles nytes etter utløpsdatoen hvis den har vært lagret kaldt.
7. Soya og lønnesirup
Takket være det høye saltinnholdet er soyasaus svært holdbar. Så lenge flasken står tett lukket, kan den holde seg i årevis.
Ren lønnesirup har nesten samme egenskaper som honning. «Utløpsdatoen på lønnesirupen er bare en formalitet,» så lenge den er uåpnet og oppbevares tett.
8. Alkohol
Høyt alkoholinnhold stopper bakterievekst, og derfor kan brennevin og andre sterke drikker lagres lenge. Når flasken åpnes, kommer imidlertid luft og bakterier til, noe som kan påvirke smaken. «Det er vanskelig å si når en alkoholholdig drikk er for gammel – i stedet må du vurdere innholdet i flasken fra tid til annen (skål!).»
9. Pasta og kornprodukter
Les også
Tørr pasta kan ligge i skapet i årevis uten å ta skade. Det samme gjelder havregryn, selv om smaken etter hvert kan bli litt harsk. Knekkebrød og kjeks kan også spises etter best før-dato – de blir bare mindre sprø.
10. Mel, tørrgjær og melkepulver
Mel og tørrgjær holder seg lenge så lenge de ikke får besøk av skadedyr. Oppbevar dem tørt og lufttett.
Melkepulver har også imponerende holdbarhet. Under riktige forhold kan det drikkes lenge etter den oppgitte datoen – noen har rapportert brukbart pulver selv etter åtte år.
11. Frysetørket mat
For den som vil sikre seg i lang tid, er frysetørket mat et sikkert valg. Den kan holde i hele 25–30 år og er derfor ideell i krisesituasjoner.
12. Matolje
De fleste matoljer varer opptil to år, men de kan harskne med tiden. Oppbevar flaskene mørkt og kjølig, og lukt alltid på oljen før du bruker den.
13. Kaffe og te
Verken kaffe eller te blir uspiselige med tiden, men smaken vil gradvis forringes. Lagres de tørt og mørkt, kan du likevel nyte dem lenge etter datostemplingen.
14. Vann
Les også
Rent vann i lukket, BPA-fri beholder kan lagres i flere år. Det viktigste er at det står i rom uten store temperatursvingninger. Hvis vannkilden er usikker, bør du ha vannrensetabletter tilgjengelig.
Når du bør være forsiktig
Hvis du noen gang er i tvil om en matvare faktisk har gått ut, bør du kaste den. «Utgått mat og drikke kan gjøre deg alvorlig syk, så vær forsiktig.»