Dette skjer hvis du ikke vasker håndklær hver dag

24/01/2023

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er viktig å opprettholde god hygiene, men hvor ofte bør du vaske håndklærne?

Hvis de siste årene med å leve gjennom en pandemi har lært oss én ting, er det viktigheten av god helse. I forlengelsen har vi også lært verdien av gode hygienevaner, som kan bidra til å bremse spredningen av smittsomme bakterier.

Selv om de fleste hygienevaner tas i bruk når vi er ute i offentligheten – tenk for eksempel maske og hyppig håndvask – det er også viktig å minimere spredning av bakterier i eget hjem.

Spesielt sier noen eksperter at hyppig vask av håndklær kan bidra til å holde virus og bakterier i sjakk. Så hva skjer hvis du ikke vasker håndklærne hver dag?

Hvis du ikke vasker håndklærne etter hver bruk, har eksperter noen gode nyheter: Det er usannsynlig at det forårsaker et umiddelbart helseproblem.

Faktisk er gjenbruk av håndklær et miljøbevisst valg som bidrar til å redusere vann- og energiforbruket ditt (noe du ikke kan si nei til i disse dager).

Dette betyr imidlertid ikke at dine "neste rene" brukte håndklær er fri for bakterier - faktisk er de fuktige, varme og absorberende, og gir et ideelt miljø for bakterier å vokse og trives.

Nøkkelen er å holde håndklærne for deg selv. Det sier eksperter. Selv om det er trygt for deg å komme i kontakt med dine egne bakterier, er det best å ikke dele dem med noen andre i husstanden. Det skriver Best life online.

Gitt at håndklærne dine tilbringer mesteparten av tiden på badet, kan det ikke komme som noen overraskelse at de ofte er forurenset med sykdomsfremkallende bakterier.

Men du kan bli overrasket over hvor utbredt denne forurensningen kan være. Charles Gerba, en mikrobiolog ved University of Arizona, fortalte Time i 2017 at hvis du bruker håndklærne dine til å tørke hendene etter å ha vasket dem, inneholder de nesten helt sikkert fekale bakterier - også kjent som "skitne bakterier."

Faktisk indikerte forskningen hans at 90 prosent av håndklærne var forurenset med koliforme bakterier og at 14 prosent bar E. coli. Ifølge Gerba hadde håndklær som ble vasket oftere lavere nivåer av bakteriell forekomst.

«Etter omtrent to dager, hvis du tørker ansiktet på et håndkle, vil du sannsynligvis få mer E. coli i ansiktet enn om du stakk hodet inn i et toalett og skyllet det,» sa han til Time. Derfor bør du planlegge å vaske håndklær annenhver dag.

Læs også:

Bestemor 57: Starter med OnlyFans for å betale husleie Viktoria Winslow har slått seg sammen med datteren Zoe for å starte med OnlyFans.
"Farmen kjendis" skaper sterke reaksjoner: Produksjonen bryter loven Årets "Farmen kjendis" har gitt mange dramatiske og minneverdige øyeblikk.