Dette skjer med kroppen din når du slutter å spise kjøtt

14/07/2022 10:30

Emma Sletta

Livsstil
Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com
Har du tenkt på hva som skjer med kroppen din hvis du slutter å spise kjøtt?

Kanskje du har vurdert å droppe eller kutte ned på kjøttet av etiske eller økonomiske hensyn.

Men hva skjer egentlig med kroppen når du går over til en diett som hovedsakelig består av grønt?

The Independent har samlet en rekke konsekvenser som å forlate hakke- og baconstrimlene i den nedkjølte disken kan ha på kroppen.

Du går ned i vekt
Et team av forskere fra George Washington University School of Medicine prøvde nylig å studere hvor mye vekt du mister når du går fra en diett med kjøtt til et vegetarisk kosthold.

Resultatene viste at deltakerne som kuttet kjøtt ut av kostholdet i gjennomsnitt mistet ca 4,5 kg. Forskerne holdt ikke styr på hvor mye deltakerne trente eller hvor mange kalorier de spiste.

Bakteriene i magesekken
I 2014 viste en forskningsstudie ifølge The Independent at det er forskjell på bakteriene i magen mellom kjøttetere, veganere og vegetarianere.

Hovedforskjellen var mellom kjøttetere og veganere (som ikke spiser animalske produkter i det hele tatt).

Du risikerer å gå glipp av næringsstoffer
Når du spiser vegetarisk eller vegansk, kan det være vanskelig å få nok jern, vitamin D og vitamin B12.

Det tar ganske mange belgfrukter - for eksempel bønner og linser - samt mørkegrønne grønnsaker og fullkorn for å få nok jern.

Kan redusere risikoen for kreft og hjertesykdom
Verdens helseorganisasjon (WHO) har tidligere advart om at bearbeidet kjøtt – bacon, pølser og lignende – kan forårsake kreft.

Risikoen for gastrointestinal kreft økte angivelig med 18 prosent på bare 50 gram bearbeidet kjøtt om dagen. Risikoen beregnes imidlertid ikke på individnivå, men i forhold til befolkningen som helhet.

For eksempel får omtrent seks av 100 briter tarmkreft. Den 18 prosent større risikoen tilsvarer to av 100 som får kreft.

Forskere har også funnet en sammenheng mellom rødt kjøtt og hjertesykdom. En studie antyder at dette kan skyldes at noen næringsstoffer i kjøtt gnist mikrobe reaksjoner i magen som kan bidra til å utvikle hjertesykdom.