Dreper myten: Mange gjør disse feilene når de vasker klær

08/08/2023 09:30

Mikkel Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Fyller du maskinen riktig? Tømmer du lommene dine? Du kan gjøre mange ting selv for å få vaskemaskinen til å vare lenger.

Mange ting kan sette vaskemaskinen din ut av drift lenge før det faktisk er på tide. Derfor finnes det en rekke gode tips du bør følge og være oppmerksom på dersom du ønsker å beholde vaskemaskinen over lengre tid.

Det skriver Ritzau Fokus. 

Noe av det viktigste er å tømme lommene. Det er slett ikke gunstig for vaskemaskinen om det er steiner, mynter, nøkler og annet søppel i maskinen. 

Disse tingene kan sette seg fast i pumpen - og da er du i gang. Fordi det kan skade pumpen.

Det er også viktig hvor varmt du vasker klærne. Mange vasker ofte ved lave temperaturer, for å beskytte miljøet. Men av og til bør du fortsatt vaske ved varmere temperaturer.

«Ellers risikerer du at bakteriene setter seg. Der kan det avhjelpe problemet hvis du kjører en vask på 90 grader og kanskje til og med med tom trommel, forklarer Gitte Sørensen.

Du kan enkelt fylle maskinen helt 

Samtidig bør du holde et øye med om det er mye kalk i vannet – for det gjør at det er ekstra vedlikehold i maskinen.

Hvis du ønsker å avkalke maskinen din, kan du ta en titt i brukermanualen, som viser deg hvordan du gjør det.

Er du blant dem som skal ha ny vaskemaskin, er det lurt å sjekke vannet i ditt område før du tar den i bruk.

Det sier Birger T. Christiansen, som er teknisk rådgiver i Tekniq Arbejdsgiverne, en arbeidsgiver- og næringsorganisasjon for strøm, VVS og metall.

Det kan imidlertid være vanskelig å se om skalaen har satt seg i maskinen, fordi den typisk legger seg på baksiden av trommelen. Du kan imidlertid se i såpeskuffen, hvor det vil være mye lettere å få øye på skalaen.

Du bør også passe på at maskinen ikke lekker. Dette gjelder spesielt for de eldre maskinene.

Det er imidlertid også en myte. Man hører ofte at man ikke skal fylle maskinen helt – men det er ikke tilfelle. 

Maskinen tar ikke skade i det hele tatt ved å være helt full.

«En syv kilos maskin skal også kunne vaske sju kilo. Hvis du prøver å veie opp hele mengden klær og legge den i maskinen, er den vanligvis helt full. Det er en myte at det må være plass til en hånd, sier Gitte Sørensen.

Du må imidlertid være klar over at med enkelte vasker kan du risikere overfylling. For eksempel hvis du skal vaske et stort teppe som absorberer mye vann. Her kan det bli for tungt for maskinen.

Men som utgangspunkt kan du enkelt fylle maskinen helt.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.