Forside LIVSSTIL Drikker du dette? Det kan koste deg 12 minutter av...

Drikker du dette? Det kan koste deg 12 minutter av livet – hver gang

Forskere har regnet ut hvor mye liv du «betaler» for visse matvarer. Den vanlige boksen med cola trekker ned helsekontoen – men verstingen er noe helt annet.

Akkurat nå leser andre

Det høres kanskje dramatisk ut, men ifølge en ny amerikansk studie mister du hele 12 minutter av et sunt liv – bare av å drikke én brus. Og nei, det er ikke en overdrivelse.

En gruppe forskere ved University of Michigan har gått gjennom over 5.800 matvarer i det amerikanske kostholdet, og regnet ut hvordan ulike matvalg påvirker helsen vår. Målet? Å gjøre det lettere å ta smartere, sunnere valg uten å måtte snu opp-ned på hele livsstilen.

Det hele handler om “helseminutter” – en metode forskerne har brukt for å vise hvor mye et måltid enten kan trekke fra eller legge til i forventet levetid, basert på sykdomsrisiko og ernæring.

Det skriver Express.

Brus = -12 minutter. Pølser = enda verre.

Cola og andre sukkerholdige leskedrikker gjør det dårlig i analysen. Men det finnes verre syndere: En enkel pølse i brød drar med seg hele 36 minutter av livet. Til sammenligning kan en liten neve med nøtter og frø gi deg 25 minutter ekstra.

Les også

Så hvis du bytter ut pølsa med noen mandler og dropper brusen, er du plutselig 73 minutter i pluss.

Slik kan du hente inn «tapte minutter»

En av de mest oppsiktsvekkende funnene i studien er hvor mye små endringer faktisk betyr. Bare det å bytte ut 10 prosent av kjøttinntaket ditt med grønnsaker og belgfrukter kan gi deg 48 ekstra helseminutter hver dag.

Det høres kanskje lite ut – men i løpet av ett år blir det over 12 døgn med bedre helse.

Forskerne tok også hensyn til miljøeffektene av matproduksjon, og rådene er derfor dobbelt opp: Bra for deg, og bra for planeten.

Verstingene i matbutikken

Blant matvarene med størst negativ innvirkning på både helse og klima finner vi:

  • Bearbeidet kjøtt (som pølser og bacon)
  • Rødt kjøtt
  • Reker (på grunn av produksjonsutslipp)
  • Grønnsaker dyrket i drivhus med høyt energiforbruk

Les også

På den positive siden ligger frukt, grønnsaker, nøtter og sjømat med lav miljøpåvirkning.

Du trenger ikke bli veganer

Forskerne understreker at det ikke handler om å slutte med alt som er godt. Poenget er at små, smarte justeringer i kostholdet kan gjøre en stor forskjell – både for helsa og miljøet.

«Du trenger ikke totalforandring. Bytt ut litt og behold mye – det er mer enn nok,» sier forsker Olivier Jolliet, som ledet studien.

Så neste gang du står ved kjøledisken og vurderer en brus, kan det være verdt å tenke på hva du får – og hva du gir bort. Tolv minutter her, 36 der – det blir fort et liv av det.

Ads by MGDK