Forside LIVSSTIL Dropp denne ene mattypen – og se vekta rase

Dropp denne ene mattypen – og se vekta rase

Et nytt studie viser at du kan doble vekttapet ditt uten å spise mindre eller trene mer. Det handler bare om én enkel endring på tallerkenen.

Akkurat nå leser andre

Du har sikkert hørt det før: Spis mindre, tren mer. Men hva om det ikke er hele sannheten? En fersk studie fra University College London, publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature, viser at du kan gå dobbelt så mye ned i vekt ved å kutte ned på én bestemt type mat. Det skriver iForm.

Nemlig: ultraforarbeidet mat.

Det høres kanskje kjedelig ut, men effekten er slående. Deltakerne i studien spiste samme mengde kalorier, fikk maten levert på døra og fulgte helsemyndighetenes råd. Likevel var vekttapet dobbelt så stort i perioden hvor de unngikk ultraforarbeidet mat.

Og hva snakker vi egentlig om? Ultraforarbeidet mat er typisk produkter med lange ingredienslister: energibarer, ferdigretter, posesupper, og mye av det som fyller butikkhyllene. I motsetning fikk deltakerne i «ren-mat»-perioden servert retter som overnight oats og hjemmelaget pasta bolognese.

Etter åtte uker viste vekta tydelig forskjell: De som spiste mest mulig naturlig og minimalt prosessert, gikk i snitt ned 2 prosent av kroppsvekten. I perioden med ultraforarbeidet mat? Bare halvparten så mye.

Les også

Men det stopper ikke der. De som unngikk den forarbeidede maten, mistet mer fett og vann – ikke muskler. De følte seg også mindre sultne og hadde færre cravings.

Med andre ord: Det handler ikke bare om hvor mye du spiser, men hva maten har vært gjennom før den havner på tallerkenen din.

Det mest overraskende? Deltakerne kunne spise så mye de ville. Likevel gikk de mer ned i vekt, bare ved å velge mindre bearbeidet mat. Kanskje det ikke er magen som bestemmer – men matindustrien. Kanskje det er på tide å hente frem grytene igjen?

Ads by MGDK