Du bør aldri skrelle disse fruktene og grønnsakene

08/02/2023 12:46

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
"Vitaminene" er i skallet. Har vi ikke alle hørt det?

Du lager middag og er i ferd med å strekke deg etter potetene. Får du også tak i en skreller?

Hva om vi fortalte deg at dette er en ernæringsfeil av episke proporsjoner, og du i hovedsak kaster den mest verdifulle delen av produktene dine?

MindBodyGreen skriver at det er mange typer peeling du kan spise, men det er også noen du ikke kan spise. Skallet av en avokado, mango og cantaloupe, for eksempel, er uspiselig. Her er noen veiledning om skallet du kan spise og som har et høyt fiberinnhold:

1. Potet
Så mye som 30-40 % av potetens fiber er i skallet, så du vil ikke kaste det. Du kan bare skrubbe potetene rene for smuss, og så kan du faktisk bruke dem som du pleier. Du kan mose dem, bake dem, steke dem. Og listen fortsetter.

2. Kiwi
Ja, du kan spise skallet av en kiwi. Spiser du skallet får du 50 % mer tarmelskende fiber enn om du spiser kjøttet alene. Hvis du er ny på dette, kan det være lurt å vaske skallet først for å redusere den lodne teksturen til kiwien. Pass på å fjerne de grove endene. De er teknisk spiselige, men det er ikke en god følelse.

3. Epler
Omtrent 45 % av et eples fiber finnes i skallet. Epleskall inneholder også mye pektin, noe som er bra for tarmhelsen. Skyll dem godt under vann og gni dem med en klut for å fjerne eventuell ekstern voks. Så hakk, bit eller spis som du vil. Du kan til og med la skallene stå på for eplekake!

4. Gulrøtter
Ikke skrell gulrøttene dine. Ja, skallet kan være litt bittert, men du kaster ut fiber pluss en haug med viktige næringsstoffer. Bare skyll dem under vann, kutt av eventuelle overflateflekker og du er i gang.

5. Brokkoli
Stilkene til en brokkoli har høyere fiberinnhold enn bukettene selv, men disse blir ofte også kastet. For å bevare dem, kutt eventuelle brune biter av endene av brokkolien, kutt stilken og bruk den når du tilbereder bukettene. Det smaker kjempegodt!