Du tror kanskje du vet hvordan man trakter kaffe. Men det finnes ett lite grep som de fleste hopper over – og som kan forklare hvorfor morgenkaffen noen ganger smaker… tja, mindre enn magisk.
Akkurat nå leser andre
Morgensjokket
Det finnes få ting som setter en trøtt morgen i sving som lukten av nytraktet kaffe. Men av og til går det galt: Filteret bretter seg, vannet renner feil vei, og det som skulle bli sort gull blir en svak, sur suppe. Heldigvis finnes det en løsning som tar deg to sekunder. Det skriver KK.
Knepet alle burde kunne
Før du plasserer kaffefilteret i trakteren, bør du faktisk brette kantene. Ja, de stiplede linjene er ikke bare pynt. Ved å folde inn kanten på siden og bunnen, sikrer du at filteret holder formen, ikke revner under brygging – og viktigst av alt: At vannet renner jevnt gjennom kaffen.
Kaffeekspertene nikker enig. Ifølge Thomas Pettersvold Nygaard fra Kaffebrenneriet handler det om å få størst mulig overflate og jevn kontakt mellom filter og trakter. Da slipper du at vannet på mystisk vis renner langs kanten og hopper over selve kaffen.
Billig filter? Enda viktigere!
Om du bruker rimelige papirfiltre, er dette trikset ekstra lurt. Sømmene i filteret er ofte det svakeste punktet, og ved å brette dem får du et mer stabilt filter som ikke kollapser under trykket fra varmt vann.
Og her er et bonustips: Skyll filteret i litt varmt vann før du heller oppi kaffen. Det fjerner papirsmak og gir en renere, rundere smak i koppen – spesielt viktig om du bruker billigfilter.
Små grep, stor forskjell
Les også
Neste gang du trakter kaffe, gi filteret ditt litt kjærlighet først. Brett kantene. Skyll det. Og nyt en kopp som faktisk smaker så godt som du hadde håpet.
Hvem skulle tro at veien til en bedre start på dagen gikk gjennom noen enkle papirbretter?