Bananen er en av våre mest populære frukter – rask, søt og enkel å spise på farten. Men bak det tykke skallet kan det skjule seg noe de færreste tenker over.
Ifølge en artikkel fra Mirror er det én viktig ting folk glemmer før de tar en bit av bananen – og det er å vaske den.
Ja, selv om du bare skal spise innsiden, advarer helseeksperter mot å droppe denne enkle vanen.
Hvorfor vaske en banan du ikke spiser skallet på?
Vi er vant til å skylle epler, jordbær og annen frukt. Men bananer? Ikke så mye.
Likevel påpeker eksperter at skallet kan være dekket av bakterier, sprøytemidler og smuss – som du får på hendene når du skreller den.
Og derfra? Rett inn i munnen, sammen med den søte frukten.
Kan en banan virkelig gjøre deg syk?
Dessverre ja. Skitne bananer kan overføre bakterier som salmonella, E. coli og listeria – akkurat som annen frukt.
Spesielt barn, eldre, gravide og folk med nedsatt immunforsvar er ekstra utsatt.
Og ifølge Healthline kan sprøytemidler på skallet være koblet til alvorlige helseplager som høyt blodtrykk, kreft og demens.
Slik gjør du det – det tar bare 30 sekunder
Trikset er superenkelt: Hold bananen under kaldt rennende vann i 30 sekunder og gni lett med hendene.
Ikke bruk såpe – det kan etterlate skadelige rester. Vil du være ekstra nøye, kan du blande litt eddik i vannet eller bruke en fruktbørste for å fjerne det siste av smusset.
En liten vane, stor forskjell
Neste gang du skal spise en banan – tenk deg om.
Det tar deg et halvt minutt å skylle den, og det kan spare deg for uønskede bakterier og giftrester. Du ville jo ikke spist en skitten eple, så hvorfor ta sjansen med bananen?