Forside LIVSSTIL Ekspert advarer: Denne matvaren er synderen ved frokostbordet

Ekspert advarer: Denne matvaren er synderen ved frokostbordet

Morgenmad, breakfast
New Africa/Shutterstock

Mange av våre vanligste frokostretter har skjulte helserisikoer.

Akkurat nå leser andre

For mange nordmenn starter dagen med en brødskive, litt pålegg og en kopp kaffe.

Men ifølge eksperter kan denne tilsynelatende ufarlige rutinen øke risikoen for både kreft og andre alvorlige sykdommer.

Halvparten av energien vår kommer fra bearbeidet mat

Ernæringskonsulent Cecilie Sandvad påpeker at både dansker og nordmenn får rundt 50 prosent av energien sin fra ultraprosessert mat. En utvikling hun kaller bekymringsfull. Det skriver Berlingske.

«Ultraprosessert mat er ofte rik på fett, salt og sukker, og har et lavt innhold av vitaminer, mineraler og kostfiber», forteller hun til Berlingske.

Ifølge Sandvad er det spesielt mange av de vanligste frokostproduktene som utgjør problemet.

Les også

Kjøpt brød kan inneholde tilsetningsstoffer som forlenger holdbarheten, mens syltetøy ofte inneholder konserveringsmidler.

Yoghurt og fruktdrikker inneholder også fortykningsmidler og stabilisatorer, som kan forstyrre tarmfloraen.

Kjøttprodukter som bacon og skinke gir også grunn til bekymring, ettersom de vanligvis inneholder nitritter, som kan omdannes til kreftfremkallende stoffer i kroppen.

Velg enkle ingredienser

Sandvad understreker at man ikke trenger å ekskludere alle bearbeidede produkter, men at de ikke bør ta opp for mye av hverdagen.

«Det er ikke det at du aldri kan spise disse matvarene, men de bør ikke utgjøre mesteparten av ditt daglige kosthold», sier hun.

Les også

I stedet anbefaler hun mer naturlige valg som havregryn, knekkebrød, ost, egg og litt honning som søtningsmiddel.

Disse matvarene er ikke ultraprosesserte og gir både energi og næring uten de samme helserisikoene.

Les ingredienslisten

Eksperter erkjenner at det i praksis er nesten umulig å unngå ultrabearbeidede produkter helt.

Derfor oppfordrer Sandvad folk til å lære seg å lese ingredienslister og være spesielt oppmerksomme på tilsetningsstoffer.

«Man må være mer forsiktig med emulgatorer og nitritter enn med for eksempel surhetsregulerende midler», sier hun, og anbefaler den såkalte 80-20-regelen: 80 prosent av energien bør komme fra råvarer og minimalt bearbeidet mat, mens de resterende 20 prosentene kan komme fra mer bearbeidede produkter.

Les også

Hun understreker at målet ikke er å lage forbud, men å hjelpe forbrukere med å ta bevisste valg som gir en sunnere start på dagen.

Ads by MGDK