Forside LIVSSTIL Overraskende forskning: Er lite salt like farlig som for mye?

Overraskende forskning: Er lite salt like farlig som for mye?

Vi har lenge blitt fortalt at salt er en helsefelle, men noen forskere mener at for lite salt kan være like skadelig. Hva er egentlig sant?

Akkurat nå leser andre

Salt er noe de fleste elsker. Enten det er på popcorn, pizza eller potetgull, får det frem smaken i maten. Men det er også blitt syndebukken når det kommer til hjerte- og karsykdommer. Vi har lært at vi må spise mindre salt – men nå sier noen forskere at for lite salt kan være like farlig som for mye. Det skriver BBC.

Salt, eller natriumklorid, er viktig for kroppen. Det hjelper blant annet med å balansere væskenivået og sender signaler i nervesystemet. Men de fleste av oss spiser langt mer enn anbefalt. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler maks 5 gram salt per dag. Likevel viser tall at gjennomsnittlig inntak i verden er nærmere 11 gram per dag.

Saltet ligger skjult

Problemet? Vi får ikke i oss mest salt fra saltbøssa. Rundt 75 % av saltet vi spiser, skjuler seg i ferdigmat, som brød, ost, pålegg, saus og ferdigretter. Og når produsentene merker mat med «natrium», er det lett å tro at det ikke er så ille. Men 2,5 gram salt inneholder omtrent 1 gram natrium.

At for mye salt øker blodtrykket, er det bred enighet om. Høyt blodtrykk gir større risiko for hjerteinfarkt og slag. WHO anslår at nær 1,9 millioner dødsfall hvert år kan knyttes til for mye salt i kostholdet. En stor studie viste at fem gram ekstra salt per dag øker risikoen for hjerte- og karsykdom med 17 %.

Nyere studier

Samtidig har flere nyere studier pekt på at både for mye og for lite salt kan være helseskadelig. Enkelte forskere mener det finnes en «midt-i-mellom»-mengde som er ideell. I en metaanalyse fra 2022 ble det konkludert med at 3–6 gram salt per dag er det mest gunstige for hjertet.

Les også

En kjent studie publisert i The Lancet, basert på 130 000 personer, vakte oppsikt da den viste økt risiko for hjerte- og karsykdom ved å spise mindre enn 7,5 gram salt per dag. Studien fikk kritikk for å bruke mindre pålitelige målinger av saltinntak og for å inkludere mange deltakere som allerede hadde helseproblemer.

Professor Francesco Cappuccio, som har forsket på salt i en årrekke, mener bevisene er klare: mindre salt gir lavere blodtrykk. Han peker på at mange av de studiene som viser motsatt, har alvorlige svakheter, som dårlig datagrunnlag eller interessekonflikter knyttet til matindustrien.

Mye spiller inn

Observasjonsstudier fra blant annet Japan og Finland viser også at kampanjer for å få ned saltinntaket har hatt stor effekt. I Japan ble saltinntaket redusert, og samtidig sank antallet slag med 80 %. Finland så lignende resultater.

Men det er også individuelt hvordan kroppen reagerer på salt. Etnisitet, alder, vekt og gener spiller inn. Noen mennesker er mer salt-sensitive enn andre, og får lettere høyt blodtrykk av mye salt.

Ergo: Det handler ikke bare om å kutte ut alt salt, men å finne balansen. For de fleste av oss er det et godt råd å redusere saltinntaket, spesielt fra ferdigmat. Samtidig trenger vi ikke gå helt i motsatt retning og få panikk av en klype salt i maten.

Les også

Og selv om noen studier har funnet negative effekter av ekstremt lavt saltinntak, er det få som faktisk kommer så lavt i praksis. Det er med andre ord langt mer sannsynlig at vi spiser for mye enn for lite.

Her er rådene

Sjekk innholdsfortegnelsen, spis mer fersk mat, og ikke stol blindt på matvarer som smaker søtt – mange har skjult salt. Til og med en cupcake kan inneholde 1 gram salt.

Salt er livsviktig. Men som med det meste i livet: For mye er ikke bra, og for lite er heller ikke ideelt.

Ta det med en klype… ja, du vet.

Ads by MGDK