Få nordmenn vet: Dette skjer med kroppen din hvis du ikke drikker alkohol på en måned

03/10/2023 18:30

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vi har offisielt startet "Sober October".

Hvis du har bestemt deg for å ta utfordringen og hoppe på vognen og gi opp sprit de neste fire ukene, lurer du kanskje på hva det handler om.

I tillegg til å samle inn penger til veldedighet, kan det også være ganske bra for helsen din. Det er det LADbible skriver. Men hva slags fordeler kan du forvente å nyte hvis du er en av de tusenvis som skal være edru i oktober?

Hud

Vel, en av de første tingene du kanskje legger merke til er en forandring i huden din. Ved å redusere eller eliminere spriten betyr det at kroppen din er fri til å produsere hauger av det anti-diuretiske hormonet vasopressin, som gir huden din en fin glød.

Og det er ikke alt, mindre alkohol lar også porene dine krympe, noe som betyr færre urenheter.

Lever

Det vil ikke komme som noen overraskelse for mange av dere som leser dette at å overdrive med øl og vin osv. ikke akkurat er bra for innsiden.

Leveren er der innholdet på turen til puben din må brytes ned, og avhengig av hvor mye du drakk under sesh, kan det være vanskelig å spørre.

Men hvis du gir den en liten pause, selv bare noen få uker, kan du drastisk redusere noe som kalles "leverstivhet", et tidlig tegn på leversykdom, som i de mest ekstreme tilfellene kan utvikle seg til skrumplever.

Hjerne

Etter en uke uten sprit, når du kommer over de første sugene og abstinensene, kan du forvente å se noen generelle forbedringer i hverdagen, inkludert bedre søvnkvalitet, bedre beslutningstaking, og du kan til og med merke at du føler deg mer kreativ.

Blodtrykk

Å drikke for mye sprit kan alvorlig svekke musklene i blodårene dine, og føre til at de blir smalere.

Dette gjør det igjen vanskeligere for hjertet ditt å få blod rundt i kroppen, noe som øker blodtrykket, noe som kan forårsake en hel rekke problemer som risiko for hjerneslag og hjerte- og nyresykdom.

Men den gode nyheten er at hvis du avstår fra denne måneden, bør du merke et fall i blodtrykket på så lite som fire uker.

Kreft

Studier har funnet at det å gå edru også kan bidra til å redusere en persons risiko for å utvikle flere typer kreft, som munn, bryst, tarm og lever.

Immunforsvar

Inntak av for mye alkohol kan gi immunforsvaret et godt spark, noe som betyr at du er mer utsatt for bakterier og insekter som streifer rundt på kontoret. Og når været snur, kan det være ganske nyttig.