Du kjenner kanskje lukta av fuktig skogbunn og ser de gylne kantarellene lyse mot deg. Men midt i gleden over fangsten kan det skjule seg en livsfarlig trussel.
TV 2 advarer nå mot en farlig forveksling som skjer hver høst: Den dødelige spiss giftslørsopp kan vokse rett ved siden av kantareller og traktkantareller.
I en fersk pressemelding ber FHI folk ta soppkurs – eller bruke hjelpemidler før de putter soppen i gryta.
Giftig sopp kan ligne på den du faktisk vil ha
Spiss giftslørsopp er en svært giftig sopp som dessverre vokser i samme områder som kantareller og traktkantareller.
Selv om de egentlig ser ulike ut, er det lett å ta feil hvis du ikke har god kunnskap. Og det kan få alvorlige konsekvenser.
"Det er viktig å lære seg sopp før man drar på tur. Hver enkelt sopp må sjekkes nøye før den tilberedes og spises", sier Charlotte Rosenberg Ulstad, seniorrådgiver og soppekspert ved FHIs Giftinformasjon.
I fjor ble sju personer alvorlig forgiftet etter å ha spist spiss giftslørsopp, og FHI frykter mørketall. I verste fall kan giften føre til kronisk nyresvikt og behov for dialyse eller nyretransplantasjon.
FHI: Ta kurs eller bruk app
For å unngå slike farlige feil, anbefaler FHI at du enten tar et soppsankerkurs eller bruker digitale hjelpemidler som for eksempel "Digital soppkontroll". Appen kan lastes ned fra App Store og Google Play, og setter deg i kontakt med soppkontrollører på vakt.
"Det er lett å være for optimistisk på egne kunnskaper. Soppkontroll og kurs er enkle tiltak som kan sikre at turen ikke ender på sykehus", sier Ulstad.
Til høsten vil det også settes opp fysiske soppkontroller i flere populære turområder rundt i landet.
Livsviktig å kunne forskjellen
Giftinformasjonen har laget en oversikt og en video som viser forskjellene mellom traktkantarell og spiss giftslørsopp.
Dette kan være avgjørende for å unngå en livsfarlig forveksling. Skulle du være i tvil – kontakt Giftinformasjonen eller lege umiddelbart.
Selv små mengder av den giftige soppen kan gi alvorlige skader på nyrene. Symptomer kan komme snikende etter flere dager – og da kan det allerede være for sent å reversere skadene.
Ta soppturen på alvor
Soppjakt skal være gøy, men det er ingen skam å be om hjelp.
Litt ekstra innsats kan bety forskjellen på et deilig måltid og livstruende forgiftning. FHI har ett tydelig budskap til deg som skal på tur:
Vær nøye, bruk app – og ikke stol blindt på magefølelsen.