Stjernekokken hyller ferdigmat.
Akkurat nå leser andre
Nordmenn fyller handlekurvene med ferdigprodukter som aldri før.
Alt fra fiskekaker til ferdiglasagne og gryter på fem minutter er blitt hverdagskost. Spørsmålet mange stiller seg, er hvor sunt det egentlig er – og svaret varierer, avhengig av hvem du spør.
Det skriver DinSide
Kjendiskokk forsvarer ferdigmaten
Stjernekokken Bent Stiansen ser ikke noe galt i å velge ferdigmat – i hvert fall ikke alltid. Med åtte barnebarn på slep legger han gjerne ferdigfiskekaker i handlekurven og påpeker at «med potet, remulade og råkost får du et billig og godt måltid».
Stiansen har et kommersielt samarbeid med dagligvarekjeden Rema 1000, der flere produkter bærer hans eget navn. Han understreker at ferdigmat ikke trenger å være ensbetydende med dårlig kvalitet, men at kunnskap er nøkkelen: Mange ferdigretter holder høy standard dersom man velger med omhu, mener han.
Les også
Selv skiller han tydelig mellom gourmetmat og hverdagsmat og ser ferdigproduktene som et praktisk alternativ i en travel hverdag – så lenge man vet hva man kjøper.
Wenche Andersen: – Hjemmelaget er som regel best
Den erfarne TV-kokken Wenche Andersen, kjent fra «God morgen Norge», deler ikke Stiansens begeistring. Hun er skeptisk til hyppig bruk av ferdigprodukter og mener barn som vokser opp med hjemmelaget mat, får et bedre forhold til råvarer.
Andersen erkjenner likevel at hun selv har noen «nødprodukter» i skapet, som fiskeboller og pølser, men understreker at det skjer sjelden. Hun forstår at barnefamilier ofte velger raske løsninger, og råder dem til å gjøre ferdigmaten sunnere ved å tilføre grønnsaker eller brune kylling for ekstra smak.
Et annet råd fra Andersen er å planlegge bedre: Handle én gang i uka, bruk fryseren og lag mat som kan brukes i flere retter – så slipper man å ty til ferdigmaten like ofte.
Ernæringsekspert: Ferdigmat kan være et greit valg
Ernæringsrådgiver Karoline Steenbuch nyanserer debatten og minner om at ferdigmat ikke nødvendigvis er usunt.
Les også
«Det er stor forskjell på ferdigmat. Noen typer kan være sunne, men det kommer helt an på hva man velger», sier hun.
Ifølge Steenbuch finnes det ferdigretter som faktisk kan måle seg med hjemmelaget mat, spesielt de som inneholder grønnsaker, fiber og magre proteiner. Hun oppfordrer forbrukerne til å se etter nøkkelhullsmerkede produkter med lite fett, salt og sukker.
Frossenpizza får kritikk
Selv om Stiansen forsvarer ferdigmat, er han kritisk til en av nordmenns største favoritter – frossenpizzaen. Han mener mange varianter «smaker lite», og anbefaler heller de italienske modellene med tynn bunn for bedre smak og kvalitet.