Fødevarestyrelsen kunngjør: Dette bør du alltid gjøre før du koker ris

07/12/2023 14:00

Emma

LIVSSTIL
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Husker du det?

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Ris er noe som ofte tilberedes i de norske hjem.

Mange legger nok risen direkte i gryte, hvor risen deretter kokes. Men faktisk bør man alltid skylle risen før matlaging.

– Det er lurt å skylle risen før du koker den eller lager rispudding. Ris og risprodukter kan ha et høyt naturlig innhold av kreftfremkallende stoffet uorganisk arsen. Her er noen tips til deg som ønsker å redusere ditt totale inntak av arsen på sikt, skriver Fødevarestyrelsen i et innlegg på Facebook.

– Skyll risen godt før tilberedning. Det fjerner noe av arsenikken. Hell for eksempel risen i en gryte, rør for hånd og tøm vannet som har blitt hvitt. Gjenta og fortsett til vannet er helt klart, sier Fødevarestyrelsen, som fortsetter:

– Bløtlegg gjerne risen i 5 minutter før du skyller den for første gang. Ris kan fortsatt inngå i et sunt kosthold - også med rispudding til jul. Bare husk å spise variert. Da er stoffer som arsen begrenset fra en bestemt favorittmat.

Innholdet av arsen kommer naturlig fra vanningsvann og varierer fra region til region. Derfor er ris fra visse land eller økologisk ris ikke bedre enn andre. Både drikkevann og andre matvarer inneholder også små mengder, men danskenes primære matkilde er fra ris og risprodukter, rapporterer Fødevarestyrelsen.