For mange nordmenn gjør det ikke: Dette klesplagget må i vaskemaskinen en gang i uken

17/02/2024 09:00

Emma Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
En ekspert har nå annonsert hvor ofte du bør vaske yttertøyet.

Du kommer inn døren sent på kvelden etter en lang dag på jobb. Det første du gjør er å kaste yttertøyet i garderoben, hvorpå du legger deg ned på sofaen med et teppe på.

Selv om du kan kaste yttertøyet ditt fordi det er rutine, er det faktisk en ganske god ting å gjøre. For selv om klærne dine kan se ganske rene ut, er de skitnere enn du kanskje tror – spesielt hvis du har stappet inn i en buss eller et tog.

Yttertøyet ditt blir utsatt for mange bakterier hver dag, og nå har Charles Gerba, en mikrobiolog, avslørt hvor ofte du bør vaske det. Og det er sikkert et hav av dansker som ikke gjør det ofte nok.

Det skriver det greske mediet Jenny.

– Jeg pleier å si at du bør gi yttertøyet en tur i maskinen omtrent en gang i uken, sier eksperten.

Han påpeker at folk ofte glemmer å vaske visse ting og trekker frem vinterjakker som eksempel. Dette kan være grunnen til at virus og bakterier fester seg på klærne dine.

"Risikoen for å bli forbundet med bakterier er høy i tettpakkede offentlige rom som t-banen eller S-toget," forklarer Charles Gerba.

Men man bør ikke frykte for sitt liv hvis det har blitt glemt en eller to ganger. Risikoen for å bli syk av å ikke skifte klær når du kommer hjem er imidlertid ikke veldig høy, sier Graham Snyder, en lege som spesialiserer seg på infeksjonsforebygging ved University of Pittsburgh Medical Center.

Han understreker imidlertid at det er ganske viktig å holde rene og ikke-rene ting adskilt i hjemmet, fordi bakterier kan spre seg, noe de færreste vil ha.

Bakterier kan overleve på syntetiske materialer i opptil 206 dager og på bomull i opptil to måneder.