Foreldre fortsetter å gjøre den samme feilen med barn i bilen: Øker risikoen for alvorlige skader

14/01/2023

Emma Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Undersøkelsen viser at mange foreldre fortsetter å gjøre den samme feilen.

Eksperter anbefaler at du lar barnet ditt sitte i et bakovervendt bilsete lenger enn de første 15 månedene av livet.

Men dessverre er det mange som velger å snu barna sine altfor tidlig.

Trygg Trafikk har varslet at selv om stadig flere voksne begynner å forstå at barn er tryggest når de sitter bakovervendt, må anbefalingen fortsatt deles.

Silje Kristine Hansen fra Trygg Trafikk sier etterpå at det er ekstremt viktig å følge deres anbefalinger.

Ifølge Trygg Trafikk er risikoen for å dø eller bli alvorlig skadet fem ganger større i et fremovervendt barnesete enn i et bakovervendt barnesete.

– Hvis barnet sitter fremovervendt i en kollisjon, vil det sannsynligvis føre til store skader i skulder- og nakkeområdet samt hodet, men det kan også føre til død. Men hvis barnet er bakovervendt, fordeles trykket over en større overflate, noe som vil redusere belastningen.

Politiet hjalp dermed til med å gjennomføre en sjekk sammen med Trygg Trafik, som også fikk hjelp fra forsikringsselskapet IF.

Kontrollene som ble utført over hele landet viste at av de 2351 barna som ble kontrollert, hvorav 1101 var i alderen 1-3 år, satt mer enn 3 av 10 barn i alderen 1-3 år i et fremovervendt bilsete.

Trygg Trafikk var selvsagt skuffet, da hele 385 barn satt i kjøreretningen - stikk motsatt av hva de anbefaler.

De ønsker å la et barn sitte bakovervendt til de er minst 4 år gamle.

– Mange foreldre snur barna frem for tidlig fordi de synes det er ubehagelig for dem å sitte slik. Men barn blir ikke skadet av å sitte med bena bøyd. Og for lengre bilturer med barn i bilen, er det igjen viktig å ta pauser slik at alle kan komme seg ut og strekke på beina.

Læs også:

Bestemor 57: Starter med OnlyFans for å betale husleie Viktoria Winslow har slått seg sammen med datteren Zoe for å starte med OnlyFans.
"Farmen kjendis" skaper sterke reaksjoner: Produksjonen bryter loven Årets "Farmen kjendis" har gitt mange dramatiske og minneverdige øyeblikk.