Forskere avslører: Dette er grunnen til at melk i kaffe kan gjøre deg sunnere

04/10/2023 16:00

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ny studie tyder på at noe så enkelt som kaffe med melk kan ha en betennelsesdempende effekt på oss.

Det finnes undersøkelser som viser at tre til fire kopper kaffe om dagen faktisk er assosiert med en litt redusert risiko for type 2 diabetes, demens, blodpropp og Parkinsons sykdom.

Og nå kan det være ekstra gode nyheter på vei for deg som liker å drikke kaffen med melk. Ny forskning fra Københavns Universitet tyder på dette.

Forklaringen må finnes i en kombinasjon av proteiner og noen spesielle antioksidanter kalt polyfenoler, som bl.a. finnes i kaffebønner.

Den blandingen kan faktisk doble de betennelsesdempende egenskapene til kroppens immunceller – og dermed gjøre den bedre i stand til å bekjempe betennelse.

Når bakterier og virus kommer inn i kroppen din, reagerer immunsystemet ditt ved å sende ut hvite blodlegemer og kjemikalier for å beskytte kroppen.

Den reaksjonen kalles betennelse eller betennelse. Polyfenolene finnes allerede i kroppen så vel som i planter, frukt og grønnsaker.

Det er allerede kjent at polyfenoler er sunt for mennesker fordi de bidrar til å redusere såkalt oksidativt stress i kroppen, som ofte forårsaker betennelse.

I den nye danske studien, som nettopp er publisert i Journal of Agricultural and Food Chemistry, undersøkte forskerne den anti-inflammatoriske effekten av å kombinere polyfenoler med proteiner. Derfor påførte de immuncellene en kunstig betennelse.

Og her observerte forskerne at immuncellene med kombinasjonen polyfenoler og aminosyrer var dobbelt så flinke til å bekjempe betennelsen som cellene som bare hadde tilsatt polyfenoler.

«Våre resultater viser at reaksjonen mellom polyfenoler og proteiner også forekommer i noen kaffedrikker med melk som vi har undersøkt. Faktisk skjer reaksjonen så raskt at den er vanskelig å unngå i alle matvarene vi har undersøkt så langt, sier professor Marianne Nissen Lund fra Institutt for matvitenskap, som har stått i spissen for studien.

Andre forskningsstudier har tidligere vist at polyfenolene binder seg til proteiner i f.eks. kjøttprodukter, melk og øl.

I en annen ny studie viser det seg at molekylene også binder seg til hverandre i en kaffedrikk med melk. Fordi kaffebønnen er full av polyfenoler, mens melk er rik på proteiner.

«Det er derfor naturlig å tenke seg at denne cocktailen også kan ha en gunstig effekt på betennelse hos mennesker. Vi må nå undersøke dette videre, i første omgang hos dyr, og så håper vi at vi kan få forskningsmidler til å undersøke det også på mennesker, sier professor Marianne Nissen Lund.